Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boc explică de ce nu i-a mai pus miniştri pe Bogdan Aurescu, pe Orest Onofrei şi pe Cătălin Croitoru

Tuesday, 22 December 2009, 09:18 Sursă: NewsIn

\"Bogdan Aurescu a fost nominalizat în guvernele anterioare, Croitoru şi Negoiţă (...). Acum am ales aceasta soluţie (Baconschi n.r.) pentru că este un om cu o experienţă mai mare în materie de diplomaţie şi care poate să gestioneze, cred eu, cel puţin la fel de bine ca domnul Aurescu. (...) Oricine poate să înveţe, dar este bine ca într-un moment în care avem nevoie de consolidarea relaţiei cu UE şi nu numai, parteneriatul strategic cu SUA, parteneriatul cu Franţa, să poata prelua din mers acest demers şi să mergem mai departe\", a declarat Boc la B1 Tv.

În ceea ce priveşte portofoliul Agriculturii, Boc a declarat că, după ce Orest Onofrei şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Agriculturii, s-a orientat \"după un criteriu pragmatic\" şi l-a nominalizat pe Mihail Dumitru. Premierul desemnat a argumentat ca trebuie redeschisă discuţia cu CE, având în vedere că 2010 este \"anul major al absorbţiei fondurilor europene în agricultură\" şi că România nu mai poate acorda subvenţii de la buget pentru unele produse. \"Având în vedere aceste lucruri m-am gândit la o persoana care să ştie să vorbească rapid limbajul CE, să aibă intrare la Comisia pentru Agricultură şi acea persoană este Mihail Dumitru, cel care coordoneaza la Bruxelles poziţia României pe programul de dezvoltare rurală\", a spus Boc.

Prim-ministrul desemnat a afirmat ca Orest Onofrei \"a fost un om cu foarte mult bun simţ politic\". \"Este vorba despre un accident nedorit de maşina în care a accidentat o victimă mortal, dar care nu putea fi evitat, după toate expertizele care s-au făcut\", a completat prim-ministrul desemnat.

Emil Boc a mai spus ca Daniel Funeriu a fost propus ministru al Educaţiei, după ce Cătălin Croitoru şi-a retras candidatura, pentru că fusese \"oarecum validat de PD-L\" prin nominalizarea în guvernele conduse de Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă. \"Este un om care înţelege mecanismul de funcţionare a învăţământului, ştie ce înseamnă viziunea modernă din Pactul naţional pentru educaţie\", a spus Boc. Cât despre nominalizarea lui Kelemen Hunor la cultură şi cedarea acestui portofoliu UDMR, Boc şi-a explicat alegerea prin întrebarea: \"Putem avea un premier neamţ, dar nu putem avea un ministru UDMR la Cultură?\".

În ceea ce priveste nominalizarea unor miniştri care au ocupat aceleaşi funcţii şi în Guvernul demis - precum Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea,Vasile Blaga -, prim-ministrul a argumentat că nu îşi putea permite \"schimbări de gardă\" într-un an dificil din punct de vedere economic. \"Acum avem nevoie, cu această echipă care ştie ce are de făcut, să treacă anii aceştia grei, în special anul 2010\", a precizat Boc.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri