Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boc a cerut la Ministerul Educaţiei pregătirea unei simulări a competenţelor digitale ale liceenilor

Friday, 02 October 2009, 16:50 Sursă: NewsIn

Emil Boc, ministru interimar al Educaţiei, a subliniat că este nevoie de această simulare pentru ca testarea în vederea obţinerii unui certificat de competenţă digitală să nu fie unul prea greu pentru absolvenţii de liceu, care nu sunt toţi Bill Gates, absolvenţi de informatică sau laureaţi ai premiului Nobel în cibernetică.

"Am decis chiar astăzi să propun o simulare a modului de stare a competenţelor digitale pentru că în cadrul programului de bacalaureat vor fi trei componente, înainte de examenul din luna iulie, care se finalizează printr-un certificat de competenţă în comunicare în limba română, un certificat de competenţe digitale şi un certificat de competenţe lingvistică", a spus Boc.

Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că proba de informatică trebuie astfel concepută încât elvii să o poată trece chiar dacă nu sunt "la nivelul lui Bill Gates". "Pe competenţe digitale, le-am spus foarte clar astăzi la minister, că nu vreau să îmi conceapă un examen în care copiii trebuie să fie neapărat la nivelul lui Bill Gates ca să poată trece un asmenea examen de competenţă, pentru că avem tendinţa, atunci când formulăm nişte solicitări, să fie de o exigenţă nemaiîntâlnită, iar, pe de altă parte, sunt neadaptate realităţii şi nefolositoare lui, în viaţa de zi cu zi. Am cerut ca acel certificat de competenţă digitală să fie legat de ce se loveşte omul în viaţa de zi cu zi, pentru că oamenii ăştia termină clasa a XII-a, nu sunt absolvenţi de informatică, nici laureaţi ai premiului Nobel în cibernetică", a subliniat premierul în cadrul vizitei sale în judeţul Cluj, adăugând că examenul de competenţă nu va avea note, clasificarea fiind făcută cu calificative.

Potrivit lui Emil Boc, examenele pentru obţinerea celor trei certificate de competenţe vor avea loc în perioada ianuarie-iunie, înainte de examenul de bacalaureat.

Şeful MECI a mai precizat, în contextul obţinerii certificatului de competenţă lingvistică, faptul că a cerut ambasadelor să îi prezinte o listă cu astfel de certificate recunoscute în ţările pe care le reprezintă, astfel încât liceenii care deţin un certificat din lista menţionată să nu mai fie nevoiţi să susţină un examen în plus pentru a obţine un certificat de competenţă lingvistică şi de la statul român.

"Am cerut azi ambasadelor să îmi prezinte o listă cu certificate internaţionale lingvistice recunoscute, cum este în engleză testul Toefl sau Cambridge, pentru ca elevii care ştiu că acest certificat le este recunoscut să poate oricând să îşi urmeze din timp, să se ducă la şcoală, li se recunoaşte gradul de competenţă şi nu trebuie să mai susţină o asemenea probă", a precizat Emil Boc.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri