Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bilanţul de la Copenhaga: Hopenhagen s-a transformat în Nopenhagen (GALERIE FOTO)

Saturday, 19 December 2009, 17:44 Sursă: REALITATEA.NET

Summitul ONU de la Copenhaga s-a încheiat oficial sâmbătă dimineaţă cu o înţelegere pe care multe state o consideră departe de ce este nevoie pentru a contracara încălzirea globală. Acordul lipsit de constrângeri pe care Statele Unite l-au obţinut alături de două naţiuni foarte importante, China şi Brazilia, include decizia de a nu lăsa temperatura globală să depăşească 2 grade Celsius, dar nu impune nici un fel de cifre concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, ţările sărace vor primi până în 2020 un ajutor total de 100 miliarde de dolari pentru a contracara impactul schimbărilor climatice. (Citeşte principalele decizii aici şi documentul final elaborat la Copenhaga - în engleză - aici).

Liderii lumii, rupţi în două tabere
După ultimele ore de invective şi de tensiuni de vineri noaptea, în cele din urmă convenţia \"a luat act\" de acord. Reacţiile finale pe marginea documentului, afişate atât reprezentanţii ţările bogate, ai celor sărace, cât şi cei ai ONG-urilor ecologiste, alcătuiesc însă un portret al eşecului de la Copenhaga, arată BBC News.

Bogaţii, între optimism şi dezamăgire
Barack Obama, preşedintele SUA:
Din acest moment va trebui să ne asigurăm că pe viitor acţiunea internaţională de a reduce semnificativ emisiile este susţinută şi totodată mulţumitoare. Am făcut destule progrese, dar mai avem mult de lucru.

Gordon Brown, prim-ministru britanic
Avem un punct de pornire. Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem cât mai repede este să impune măsuri coercitive de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene
Nu-mi voi ascunde dezamăgirea faţă de un acord care nu impune nicio constrângere. Documentul încheiat este departe de aşteptări.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei
Textul nu este perfect. Pe de altă parte, dacă nu am fi încheiat niciun fel de înţelegere, două ţări importante precum SUA şi China ar fi fost libere de orice fel de obligaţii. Tocmai de aceea este nevoie de un contract.

Ţările în curs de dezvoltare, turbate de mânie
Xie Zhenhua, delegatul Chinei
Întâlnirea a avut avut un rezultat pozitiv, toată lumea ar trebui să fie fericită. Scopul Chinei a fost să-şi apere suveranitatea şi interesul naţional.

Sergio Serra, ambasadorul Braziliei pe schimbare climatică
E foarte dezamăgitor, dar nu e un eşec atâta timp cât ne vom mai întâlni pentru a rezolva problemele care mai există.

Ian Fry, reprezentantul statului Tuvalu
E ca şi cum ni s-ar fi oferit 30 de arginţi pentru a ne trăda poporul şi viitorul.

Lumumba Stanislaus Di-Aping, reprezentant Grupului G-77 (ţările în curs de dezvoltare)
Africii i se cere să semneze un act de sinucidere, unul de incinerare pentru a menţine dominaţia economică a câtorva state. Obama a eliminat orice diferenţă dintre el şi Bush.

Mohamed Nasheed, preşedintele Maldive
Orice temperatură globală ce trece peste 1,5 grade este echivalent cu scufundarea Maldivelor şi a altor insule mici. Am încercat să impunem această limită de 1,5 grade, dar am fost împiedicaţi constant de marii poluatori mondiali.

Greenpeace
Oraşul Copenhaga a fost scena unei crime vineri seară, cu oameni vinovaţi, bărbaţi şi femei, care s-au îndreptat spre aeroport. Se pare că foarte puţini politicieni mondiali sunt capabili să gândească dincolo de interesul personal.

Presa constată eşecul
Presa internaţională a privit, în mare parte, cu ochi răi eşecul general din capitala daneză. \"Copenhaga îşi trimite delagaţii acasă în urma unei palide înţelegeri, care va fi respinsă de statele sărace\", scrie The Guardian, în timp ce Le Monde titrează \"Bilanţ dezamăgitor la summitul de la Copenhaga\". Peste Ocean, New York Times vorbeşte despre un final întunecat după cele 12 zile de summit, în timp ce Time notează că discuţiile au fost salvate de la colaps în ultima clipă, dar că foarte puţină lume este, totuşi mulţumită de rezultate. \"Documentul-angajament nu pare deloc a fi o realizare. Nu spune nimic despre un tratat coercitiv care să fie aplicat în viitor, un aspect considerat esenţial dacă vrem ca lupta împotriva încălzirii globale să fie cu adevărat eficientă\", arată şi Treehugger.com.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri