Coronavirus - România: 20479 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Angajaţii vor plăti 8,5% din venituri pentru sistemul public de pensii

Saturday, 16 May 2009, 18:25 Sursă: Realitatea TV

Pentru sistemul public de pensii, fiecare salariat trebuie să contribuie cu 8,5% din venituri, iar angajatorul plăteşte o cotizaţie de 20,8%. În acest moment, sistemul public de pensii este susţinut de 5,7 milioane de angajaţi.

Peste 4 milioane de salariaţi mai contribuie şi la pensiile private obligatorii, sau pilonul II de pensii. În fiecare lună, în conturile celor 14 societăţi private care le administrează intră câte doi la sută din veniturile fiecărui angajat.

Peste 160.000 de angajaţi au optat şi pentru pensia privată facultativă. În total sunt 9 societăţi care administrează astfel de pensii. Fiecare persoană contribuie cu maxim 15% din venituri.

De anul viitor românii mai pot trece pe lista de...contribuţii şi pensia ocupaţională. Guvernul urmează să stabilească nivelul contribuţiei, iar fondurile ar putea fi administrate de stat, de societăţi private sau prin parteneriat public-privat. De pensia ocupaţională poate beneficia orice angajat. Sistemul este întâlnit în Marea Britanie şi în ţările din nordul Europei.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri