Jocurile olimpice de iarnă 2018. România, la competiția din Pyeongchang, Coreea de Sud Update

Friday, 09 February 2018, 09:49, Sursă: REALITATEA.NET

Jocurile olimpice de iarnă 2018. A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice este un eveniment multi-sportiv internațional major, ce va avea loc în perioada 9 - 25 februarie 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Va fi prima ediție organizată pe teritoriul Asiei continentale. Realitatea.net vă ține la curent cu evenimentele din cadrul competiției. 

Adaugă părerea ta

Jocurile olimpice de iarnă 2018. LA JO vor fi incluse 102 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.

Satele Olimpice PyeongChang 2018, inaugurate oficial

 
Jocurile olimpice de iarnă 2018. Cele doua Sate Olimpice PyeongChang si Gangneung, in care vor locui sportivii si tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice PyeongChang 2018, au fost inaugurate oficial. Presedintele Comitetului de organizare PyeongChang 2018 Lee Hee Beom si  ministrul sporturilor Do Jong Whan au taiat traditionala panglica, primii oaspeti fiind asteptati sa soseasca pe 1 februarie 2018.

Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spatii de cazare dispuse in opt cladiri cu cate 15 etaje, urmeaza a gazdui 3.894 de sportivi si membri ai delegatiilor, in perioada 9-25 februarie 2018, alti 2.268 de sportivi paralimpici fiind asteptati in perioada 8-18 martie 2018.

Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanti la JO din februarie. „Dupa o munca de putin peste doi ani, Satele Olimpice sunt gata sa-si primeasca locatorii olimpic. Vor fi locurile unde sportivii se vor putea relaxa si socializa, impartasind amintiri si putand lega prietenii”, a spus Lee Hee Beom.

 Apartamentele din incinta celor doua Sate Olimpice vor fi oferite spre vanzare dupa luna martie 2018.

Romania si-a mai asigurat cinci locuri cota la sanie la PyeongChang 2018

In urma competitiilor desfasurate in prima jumatate a lunii decembrie 2017, Romania a obtinut cinci locuri la sanie la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang 2018: doua la individual masculin, unul la individual feminin si o invitatie pentru un echipaj dublu masculin.  
Pentru a beneficia de toate aceste locuri trebuie ca, in plus, sportivii romani sa indeplineasca cerinte suplimentare pentru a se inscrie in standardele olimpice minime de calificare aprobate de Federatia Internationala de Sanie (FIL). Dupa 1 ianuarie 2018, sportivii care nu sunt inca eligibili pentru JO, vor trebui sa participe, la doua etape de Cupa Mondiala, daca se califica, sau sa participe la o etapa de Cupa Mondiala si minimum 20 de coborari in cadrul antrenamentelor aprobate de forul international de specialitate.

Pana acum, Valentin Cretu este singurul roman care are asigurata participarea in competitia olimpica de sanie de  la PyeongChang 2018. Ceilalti sportivii romani cu sanse de a ajunge la JO, daca vor indeplini cerintele suplimentare impuse de FIL, sunt Andrei Turea (sanie  individual masculin) Carmen Manolescu si Raluca Stramaturaru, ambele la sanie individual feminin, Cosmin Atodiresei, Stefan Musei, Marian Gitlan si Flavius Craciun, la sanie dublu masculin.

Romania mai are alocate 5 locuri cota la biatlon masculin, dupa clasarea pe locul 18 in ierarhia pe natiuni a Federatiei Internationale de Biatlon. Sportivii care vor participa la JO urmeaza a fi nominalizati de FR Schi-Biatlon la inceputul anului viitor, dupa data de 22 ianuarie 2018 cand se incheie calificarile.

Sportivii romani isi mai pastreaza sanse de calificare la sarituri cu schiurile, schi fond si schi alpin. Calificarile in probele de sarituri cu schiurile, schi fond si schi alpin sunt in curs de desfasurare,  cu sanse mari de calificare fiind cotati Daniela Haralambie (sarituri cu schiurile), Paul Pepene (schi fond), Ania Caill, Raluca Ciocanel, Alexandru Barbu si Ioan Achiriloaie, la schi alpin. La toate aceste sporturi, listele cu spotivii calificati la PyeongChang 2018 vor fi afisate dupa data de  22 ianuarie 2018.

Pe data de 18 ianuarie 2018 vor fi anuntate si listele cu locurile cota de la bob.

 

JO 2018: Pyeongchang a ales un tigru alb drept mascotă


Organizatorii Jocurilor Olimpice de iarnă 2018, care vor avea loc la Pyeongchang, în Coreea de Sud, au dezvăluit joi mascota oficială, un tigru alb cu un zâmbet larg.

Este un animal frumos, scump culturii coreene, a spus Gunilla Lindberg, preşedinta comisiei de coordonare a Jocurilor de la Pyeongchang. El simbolizează şi legătura strânsă dintre Jocurile de iarnă şi mediul înconjurător.

Numit Soohorang, ceva între protecţie şi tigru în coreeană, tigrul alb aminteşte culoarea zăpezii şi a gheţii.

Tigrul face parte integrantă din mitologia coreeană, iar tigrul alb este considerat sacru în peninsulă.

Un urs brun asiatic, supranumit Bandabi, a fost ales la rândul lui mascotă la Jocurile paralimpice 2018.