Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UDMR a anunţat cum va vota la moţiunea de cenzură

Monday, 28 September 2015, 16:32 Sursă: REALITATEA.NET

Anunţul a fost făcut la Palatul Parlamentului de către Kelemen Hunor.

"Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură. E greu să faci această diferențiere, dar vom face și în intervenția de mâine, fac și eu de data aceasta, această separare, fiindcă e bine să încercăm să nuanțăm subiectele și să avem o poziție nuanțată, nu una foarte brutală. Știu că lucrurile sunt albe sau negre, nu prea e loc pentru nuanțe în zilele noastre, dar eu cred că e nevoie de nuanțe. Deci, împotriva Guvernului se va îndrepta votul nostru și nu pentru textul moțiunii de cenzură", a explicat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței grupurilor reunite ale UDMR, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, UDMR consideră că în Parlament nu se poate vota pe un astfel de subiect, pentru că este treaba Justiției.

"Fiind vorba despre un singur subiect și anume despre acuzațiile aduse premierului, noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, este treaba Justiției, judecătorilor, în primul rând. În al doilea rând, și instituția moțiunii de cenzură este o instituție politică împotriva Guvernului, nu împotriva prim-ministrului și, bineînțeles, este și un precedent periculos pentru fapte presupuse care nu au legătură directă, nici indirectă cu funcția guvernamentală, cu poziția de prim-ministru. Ar fi o greșeală să spunem că acest text este un text care poate fi susținut ca și text de moțiune de cenzură. Acesta este și motivul pentru care colegii noștri nu au semnat săptămâna trecută moțiunea de cenzură. Suntem o formațiune politică de Opoziție și sigur e bine să te comporți consecvent și logic ținând cont de unde te afli în Parlament și ne aflăm în băncile Opoziției — este un alt argument pentru votul nostru de mâine", a adăugat Kelemen Hunor.

Totodată, Hunor a punctat că votul la moțiunea de cenzură este o recomandare pentru parlamentarii UDMR, nu o obligație de serviciu.

"Mandat imperativ nu există, dar regulamentele grupurilor reunite ne indică într-un articol că un vot majoritar este obligatoriu pentru membrii grupului. E greu să spui (...) că este o obligație de serviciu, este o recomandare, dar eu sunt convins că membrii grupurilor noastre fac exact ceea ce am discutat. Suntem un grup disciplinat. Soarta Guvernului nu stă în voturile noastre. Nu stă nici măcar în voturile actualei Opoziții. Asta nu înseamnă că într-o societate democratică, într-un Parlament democratic nu trebuie să folosești instrumentele constituționale pentru a trimite un mesaj, inclusiv prin votul tău la o moțiune de cenzură către cei care se află la guvernare", a spus liderul UDMR.

Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL, a declarat la Parlament, că în opinia sa, parlamentarii Puterii vor fi ţinuţi în bănci la moţiunea de cenzură, motivând că aceştia sunt şantajaţi de Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

"Nu cred că îi vor lasa maine să voteze. Mâine, parlamentarii vor fi tinuţi în bănci de doi lideri care au probleme penale.. Sunt şantajaţi. PNL a făcut tot ce i-a stat in putinta pentru a schimba acest Guvern", a spus Gorghiu.

Anterior, co-preşedintele PNL a mai spus:

"Până mâine mai e suficient timp ca domnul Oprea, domnul Dragnea, alți lideri ai partidelor care susțin Guvernul Ponta să aleagă între binele public și egoismul politic de a rămâne la putere. Vom vedea până mâine care va fi opțiunea politică pe care o vor avea", a declarat, luni, la Parlament, Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Ea a reamintit că PNL organizează, marți dimineață, un miting în Parcul Izvor la care sunt așteptate aproximativ 10.000 de persoane care să susțină moțiunea de cenzură.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a subliniat că o regulă a politicii într-un stat democratic este să nu îți pui interesele personale deasupra intereselor țării. "Politica la vârf într-un stat democratic are regulile ei scrise și nescrise. Prima dintre ele este că niciodată nu îți pui interesele personale deasupra intereselor țării, ci dimpotrivă. Nu s-a mai întâmplat într-un stat democratic ca un premier trimis în judecată să fie încă în funcție, să nu își dea demisia. Nu doresc răul nici celui mai aprig adversar politic al meu, dar nu despre asta este vorba. Este vorba că avem un prim-ministru trimis în judecată, care se încăpățânează să rămână în funcție", a afirmat Blaga.

 
Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ