Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu, despre absenţa lui Ponta de la învestirea lui Vâlcov: Premierul fuge de răspundere

Wednesday, 27 August 2014, 19:00 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Traian Băsescu a decis amânarea ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a lui Darius-Bogdan Vâlcov în funcţia de ministru delegat pentru Buget, după ce Victor Ponta a renunțat să mai participe la eveniment. Ulterior, şeful statului şi-a motivat decizia. 

Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

Este pentru prima dată când se întâmplă, în două mandate de aproape 10 ani, când o ceremonie de învestire a unui ministru, convenită cu cabinetul primului ministru, nu se mai întâmplă.

Pe data de 20, seara, a venit la cabinet, pe 21 am avut informările, drept pentru care, pe 25 august, plecând de la premisa reală că toate informaţiile primite cu privire la domnul Vâlcov le-a primit şi premierul, i-am transmis o scrisoare în care făceam o referire la aceste informaţii şi îl rugam să îmi comunice dacă îşi mai menţine propunerea.

Mi-a dat un răspuns evaziv, în care nu şi-a asumat menţinerea propunerii. Deci nu îmi dă un răspuns clar - ", da, îmi menţin propunerea în urma informaţiile pe care le-a primit".

Eu am interpretat ca fiind o eschivă de a menţine în clar propunerea pe care a făcut-o în fază iniţială. Mi-a stârnit dubii, dar am mai aşteptat până pe 27, iar azi dimineaţă am emis decretul de nominalizare. Imediat ce s-a publicat în MO, în jurul orei 14.00, la ora 14.00 a fost contactată Cancelaria primului ministru pentru a conveni asupra orei şi datei. propunerea Preşedinţiei a fost pentru azi la ora 18.00, propunere agreată.

La ora 17.50, am primit de la Cabinetul primului-ministru informaţia că acesta nu participă la ceremonie şi că l-a delegat pe viceprim-ministrul Oprea să participe. Mi s-a părut neserios modul în care am fost anunţat, cu 10 minute înainte de ceremonie, dar mi s-a părut şi o neasumare publică, pe care am legat-o de răspunsul evaziv dat în data de 25.

E si o chestiune de simbolistica. Participarea premierului la ceremonie simbolizeaza solidaritatea guvernamentala.
Nu am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica, instalata de 25 de ani si nu-mi ramine decit sa astept un moment in care putem conveni reorganizarea ceremoniei in prezenta premierului. Prezenta premierului inseamna ca-si asuma nominalizarea facuta.

Mi-a fost foarte greu să accept să derulez ceremonia de depunere a jurământului.

Aştept un moment în care putem conveni reorganizarea ceremoniei, în prezenţa primului-ministru. Eu nu vreau să văd declaraţia lui Victor Viorel Ponta, în care spune că "eu nici măcar nu am fost".

Nu e vorba de faptul ca Darius Vâlcov e urmarit penal: nu e si nu vreau sa se speculeze. Sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diferite organe ale statului către parchete şi vreau să văd ce se întâmplă. 

Despre OUG 45 din 2014 şi Ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali

OUG 45/2014, care modifica BEC şi reprezentarea în secţiile de votare şi modalitatea de vot. Îl atenţionez pe primul ministru care a semnat această OUG că atât Comisia de la Veneţia cât şi CCR au, primii recomandări, CCR - hotărâri, prin care precizează că nu trebuie emise acte legislative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor. Este o OUG care afectează procesul electoral. 

Ponta are nevoie ca aerul de OUG cu primarii migratori ca să iasă preăedinte. Administraţia locală e instituţie constituţionala, OUG lui Dragnea nu trebuie emisă. Fac un apel la Guvern: să nu se emită OUG cu privire la transferul primarilor.

Am văzut argumentaţia lor privind legea din 2006. Majoritatea care a aprobat legea din 2006 are justificarea că interzice migrarea. Dar vă rog să căutati pe site-ul CCR, şi la Preşedintie, veţi vedea că am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Acum însă, lucrurile suntnt grosier anticonstituţionale.

Actul de mâine este un act care arata spaima lui Ponta. El ştie că nu poate câştiga prezidenţialele şi încearca să-şi creeze avantaje incorecte cu 10 saptamâni înainte de alegeri.

Mai fac o data apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia. Dar mai încerc un apel: să atace la CCR OUG 45/2014, OUG de modificare a Legii Educaţiei şi, dacă mâine vom avea un Guvern care să fie atât de incoştient care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie s-o atace şi pe aceasta la CCR.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ