Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Proiectul care poate închide ONG-urile, adoptat tacit de Senat. Ce strategie de reușită a avut PSD

Tuesday, 21 November 2017, 08:45 Sursă: REALITATEA.NET

Mai mult, Mihai Goțiu a publicat, pe pagina sa de Facebook, un scurte text în care descris cum Șerban Nicolae și alți colegi din PSD au plecat din plen:

”LAȘII! În această seară am trăit momente de un penibil maxim (chiar și la ”standardele” extrem de scăzute ale Parlamentului). Șerban Nicolae, inițiator alături de Liviu Pleșoianu, a legii care vrea să pună pe butuci societatea civilă, a dat bir cu fugiții în momentul în care s-a ajuns la dezbaterea acesteia. Mai mult, la comanda lui s-au grăbit spre ieșire majoritatea colegilor lui de partid, în sala Senatului rămânând doar patru parlamentari PSD! Ceea ce vedeți în fotografie e sala Senatului, în zona PSD și ALDE, în timpului programului de lucru, program pe care îl mai modificaseră pe parcursul zilei de mai multe ori în Biroul Permanent și în plen.

Asta doar pentru ca legea să fie adoptată tacit, fără dezbatere! În esență, proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp - lucru aproape imposibil în cazul donațiilor online ori prin sms - ONG-ul respectiv își încetează "de îndată" activitatea. Până și Guvernul PSD & ALDE a dat aviz negativ acestei aberații! Să fie clar: nu fundațiile și asociațiile sunt cele care au furat România!

Nu în societatea civilă sunt evazioniștii ori băieții deștepți din afacerile cu statutul! Proiectul legii în sine este dovada fricii teribile a PSD-ului de societatea civilă. Iar dacă mai exista vreun dubiu că proiectul ăsta de lege e născut din frică, fuga lui Șerban Nicolae (și a colegilor lui) de dezbaterea proiectului pe care chiar el l-a inițiat (!) o dovedește cu vârf și îndesat. Nici măcar atâta curaj (că doar nu poate vorbi de onoare) n-a avut să explice cetățenilor motivația legii... Decizională e Camera Deputaților. Voi reveni mâine cu filmări de la ce s-a întâmplat în Senat în timpul fugii senatorilor PSD & ALDE” a scris Goțiu, pe Facebok.

Ce prevede proiectul

Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise.

Astfel, se adauga in textul Ordonantei 26/2000 urmatorul articol:

 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. 

Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."

Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Acesta insa nu mai este relevand, adoptandu-se forma initiala a proiectului.  

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ