Băsescu: Nici mie, nici premierului nu ne-a cerut cineva din afară încheierea Pactului de colaborare

Thursday, 07 August 2014, 21:38 Sursă: agerpres.ro

Autor: Realitatea.NET

"Unii dintre cei care au discutat despre acest acord de colaborare instituțională căutau să vadă cine sunt garanții, ce cancelarii de peste Ocean au cerut ca acest acord să existe. Afirm o dată și sper pentru totdeauna. Nimeni, niciodată, nu a îndrăznit să ceară ori primului-ministru, ori mie, să avem un asemenea acord. Aș fi considerat-o și eu, sunt convins că și primul-ministru, ca fiind un amestec nejustificat în treburile funcționale ale unui Executiv din România", a declarat președintele.

Traian Băsescu a adăugat că în ceea ce privește "izvorul" acordului de colaborare instituțională și-a dat seama "de neîncrederea de care se bucura Guvernul de la București după alegeri, dar în urma tentativei de lovitură de stat din vara anului 2012".

"Și am preferat să generez un proiect de document pe care până la urmă premierul l-a acceptat în linii mari în forma propusă pentru a crea garanții politice pentru credibiliza Guvernul care s-a instalat în urma alegerilor cu un vot de aproape 70%. Dar chiar având 70% în alegeri nicio cancelarie nu privea cu încredere către Guvernul României și atunci am preferat această formă care a fost de natură să reducă suspiciunile în relațiile partenerilor noștri europeni și transatlantici cu privire la ce va face acest Guvern. În lipsa acestui document ar fi urmat o lungă perioadă de expectativă a cancelariilor care au așteptat să vadă care este comportamentul Guvernului instalat după alegerile din 2012 având în vedere că aceeași majoritate crease evenimentele din vara anului 2012. Deci, a fost soluție, dacă vreți, care a venit din experiența pe care am acumulat-o și mi-am dat seama că fiind prezentat chiar de mine acestor cancelarii, partenerilor noștri europeni și americani, va fi credibil. Și pot să vă spun că el a adus rezultatele scontate", a declarat președintele.

Băsescu a adăugat că acordul a făcut ca România să treacă mai ușor peste "perioada de suspiciune de după alegerile din 2012"."Suspiciuni care erau legate de respectarea statului de drept și a independenței justiției", a mai precizat președintele.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri