O lume întreagă e în doliu! A murit duminică

Monday, 14 July 2014, 18:14 Sursă: REALITATEA.NET

Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1991 şi o renumită activistă împotriva politicii de apartheid, a decedat, duminică, în Johannesburg, la vârsta de 90 de ani.

Adaugă părerea ta

Familia scriitoarei a declarat că aceasta a murit "liniştită" duminică, în reşedinţa sa de la Johannesburg, în prezenţa copiilor ei, Hugo şi Oriane, informează Mediafax.ro. 

Născută în provincia Gauteng din Africa de Sud, Nadine Gordimer a fost una dintre cele mai puternice voci care s-a pronunţat deschis împotriva politicii de apartheid.

Nadine Gordimer a primit premiul Nobel pentru literatură în 1991, comitetul Nobel declarând la acea vreme că "minunatele ei romane epice au adus umanităţii un beneficiu imens".

Multe dintre romanele sale, care relatau nedreptăţile comise de sistemul aflat la putere în Africa de Sud, au fost interzise în timpul apartheidului, însă au fost foarte populare în restul lumii.

Scriitoarea a devenit activă în Congresul Naţional African după masacrul de la Sharpeville, perioadă în care această organizaţie era interzisă. De asemenea, Nadine Gordimer a fost unul dintre primii oameni pe care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a vrut să-i vadă imediat după ce a fost eliberat.