Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

10 lucruri pe care nu le ştiai despre COPIII GEMENI

Wednesday, 02 July 2014, 16:57 Sursă: REALITATEA.NET

Cu toate acestea, despre gemeni cunoastem extrem de putine lucruri. Oare cati dintre noi stiu faptul ca gemenii identici au amprente digitale diferite sau ca femeile inalte au mai multe sanse de a da nastere unei perechi de gemeni decat femeile scunde?

Afla, in randurile care urmeaza, cele mai interesante 10 lucruri despre copiii gemeni descoperite in urma studiilor indelungate.

1. Copii gemeni sau simpli frati?

Scriitoarea Melanie Thernstrom a consemnat intr-un jurnal experientele sale privitoare la problema femeii moderne, infertilitatea. La un moment dat, aceasta a gasit o donatoare de ovule, iar doi embrioni au fost implantati in doua utere separate. Ambele implantari au reusit, copiii gemeni nascandu-se la 5 zile diferenta unul de altul. Se punea insa intrebarea, pertinenta de altfel, daca acesti copii sunt cu adevarat gemeni, stiut fiind faptul ca acestia se dezvolta in acelasi uter, impartind acelasi material genetic. Melanie sustine ca sunt gemeni, pornind de la rationamentul ca fratii care nu sunt gemeni se nasc la diferenta de cel putin 9 luni unul fata de altul.

2. Copii gemeni, interese similare

De-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri de copii gemeni care, in ciuda faptului ca au fost despartiti, au dezvoltat aceleasi trasaturi de personalitate si aceleasi interese. Este celebru cazul unei perechi de gemeni care au fost adoptati separat pe cand aveau doar o luna. Desi familiile celor doi nu se cunosteau, ambele au ales pentru gemeni numele de Jim. Cand, la varsta de 39 de ani, cei doi au avut ocazia sa se cunoasca, au descoperit nu doar ca aveau acelasi nume, dar si ca ambii aveau aceleasi dimensiuni corporale (1.83 m inaltime si 82 kg) erau casatoriti cu femei numite Betty, aveau cate un fiu pe care il botezasera James Alan, respectiv James Allan, si cate un caine numit Toy. Mai mult, ambii lucrasera ca sefi de politie cu jumatate de norma in Ohio, iar matematica si ortografia fusesera disciplinele fata de care fratii nu manifestasera nicio atractie.

3. Copiii gemeni se inteleg intr-o limba proprie

Cu siguranta ai vazut filmuletul de pe Youtube ai caror protagonisti erau o pereche de copii gemeni care foloseau un limbaj inteles numai de ei. Conform Institutului de Lingvistica Generala, 40% dintre perechile de gemeni dezvolta propriul limbaj. Exista, insa, o teorie in curs de cercetare care sustine ca gemenii care folosesc acest limbaj timp indelungat risca sa se dezvolte mai greu. Spre exemplu, daca unul dintre frati face greseli de fonetica, celalalt nu-l corecteaza deoarece el intelege exact ce aude. In cazul in care te preocupa modul in care gemenii tai se exprima, asigura-te ca iti petreci suficient timp cu fiecare, vorbind cu ei si citindu-le. Cu cat aud mai mult limba folosita de un adult, cu atat mai repede si mai usor isi vor dezvolta si ei limbajul.

4. Mamele consumatoare de lactate, sanse mari de a naste copii gemeni

Un studiu a demonstrat ca femeile care obisnuiesc sa consume lactate au sanse mari de a da nastere unei perechi de gemeni, spre deosebire de cele care nu consuma aceste alimente. Consumul de lapte influenteaza hormonul IGF-1, un factor de crestere cu structura similara insulinei, care creste sensibilitatea ovarelor la foliculul hormono-stimulant, marind astfel sansele de ovulatie simultana din ambele ovare. Astfel chiar si o crestere cu 10 procente a consumului de produse lactate poate influenta sansa ta de a avea copii gemeni, sustin oamenii de stiinta. Concentratiile sanguine ale IGF-1 sunt cu 13 procente mai scazute in cazul femeilor care au adoptat alimentatia vegana.  

Vezi mai multe pe Divahair.ro.Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE