Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Merkel spulberă "iluziile" liderilor de la Londra. Marea Britanie nu va avea drepturile membrilor UE

Thursday, 27 April 2017, 11:44 Sursă: REALITATEA.NET

Marea Britanie nu va avea aceleași drepturi ca o țară a Uniunii Europene (UE) după Brexit, a atras atenția joi cancelarul german Angela Merkel, criticând de asemenea unele ''iluzii'' în acest sens ale Regatului Unit la ora actuală, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

"O țară terță nu va beneficia de aceleași drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o țară membră" a UE, a spus Angela Merkel într-un discurs în Camera Deputaților (Bundestag) la Berlin, înaintea unui summit european care trebuie să fixeze liniile roșii ale UE în negocierile cu Londra privind Brexit-ul.

"Poate vă gândiți că toate acestea sunt evidente, însă trebuie să o spun clar, din păcate, deoarece am sentimentul că unii din Marea Britanie au încă iluzii", a adăugat cancelarul german.

A crede că Marea Britanie ar putea obține avantaje mai mult sau mai puțin echivalente, după ieșirea din UE, cu cele de care beneficiază astăzi "ar fi pierdere de timp", a insistat ea.

Merkel se așteaptă la negocieri 'dificile' în lunile următoare. "Nu este nicio îndoială", a insistat ea.

De asemenea, ea a atenționat că discuțiile privind angajamentele financiare ale Marii Britanii față de Uniunea Europeană trebuie să aibă loc la începutul negocierilor privind Brexit-ul. Marea Britanie va trebui să își clarifice modul "în care vede viitoarele relațiile" cu UE înainte ca negocierile privind ieșirea din blocul comunitar să înceapă, a subliniat ea.

Această ordine de desfășurare a lucrurilor este 'ireversibilă', a spus cancelarul german, în contextul în care Marea Britanie ar vrea să meargă pe două fronturi în același timp.

Liderii celor 27 de state ale UE rămase se vor reuni într-un summit la sfârșitul acestei săptămâni cu scopul de a aproba liniile directoare ale UE în negocierile privind Brexit-ul.

UE speră să înceapă negocierile privind Articolul 50 după alegerile generale anticipate prevăzute în Marea Britanie la 8 iunie. Acest scrutin a fost convocat de premierul britanic Theresa May, care speră să își consolideze poziția în perspectiva negocierilor legate de Brexit.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN