Kievul și separatiștii vor relua negocierile de la Minsk pentru pacea din Ucraina

Monday, 04 May 2015, 17:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

'Am primit o invitație pentru întâlnirea de la Minsk, care va avea loc la 6 mai' în cadrul Grupului de contact (Ucraina, reprezentanți ai separatiștilor din Lugansk și Donețk, OSCE și Rusia), a confirmat Denis Pușilin, negociator din partea autoproclamatei 'republici populare' Donețk.

Separatiștii speră ca la această reuniune să-și înceapă activitatea grupurile de lucru pentru punerea în aplicare a aspectelor politice ale acordului de la Minsk din februarie.

Pușilin a cerut duminică reluarea de urgență a negocierilor după o nouă escaladare a tensiunilor în estul Ucrainei, în condițiile în care ambele părți se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.

Rebelii proruși au denunțat bombardamente cu arme grele efectuate de forțele guvernamentale asupra bastionului lor principal Donețk.

Potrivit negociatorului separatist, 'forțele insurgente sunt pe cale să-și reia acțiunile militare pe scară largă din cauza provocărilor din partea armatei ucrainene'.

De cealaltă parte, comandamentul militar ucrainean a denunțat încălcarea armistițiului de către milițiile rebele, care au atacat poziții guvernamentale în apropiere de Donețk și portul Mariupol — obiectiv strategic pe coasta Mării Azov — cu mortiere și lansatoare de rachete Grad.

Kievul a estimat la aproximativ 100 încălcările armistițiului de către rebeli în ultimele 24 de ore, o cifră similară cu cea înregistrată înainte de semnarea acordurilor de pace de la Minsk. Ambele părți se acuză reciproc de a fi folosit artileria grea.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri