Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri prezidențiale în Brazilia: Dilma Rousseff, victorie la limită

Monday, 27 October 2014, 09:42 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele de stânga, candidat al Partidului Muncitorilor /PT/, a câștigat cu 51,45% din voturi față de 48,55% pentru candidatul Partidului Social Democrat Brazilian /PSDB/, potrivit rezultatelor aproape definitive după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot.

"Vă mulțumesc foarte mult!", a reacționat imediat pe Twitter candidatul PT, care se va exprima foarte curând în capitala Brasilia.

Alegerile au fost văzute ca un referendum asupra celor 12 ani de guverne PT, sub care gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice și sociale profunde.

În ciuda problemelor economice și afacerilor de corupție, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu inițiat de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva /2003-2012/, un fost muncitor metalurgist și lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

Diferența s-a jucat pe doar trei milioane de voturi, în timp ce 142,8 milioane de alegători au fost convocați la urne, notează AFP.

Așa cum era de așteptat, președintele a obținut cele mai multe voturi în regiunile sărace din nord-estul țării. Dar dacă a pierdut în mare măsură în statul Sao Paulo, fieful PSDB, ea a câștigat o victorie răsunătoare în cele două mari state Rio și Minas Gerais — bastionul lui Neves — în partea de sud-est industrializată.

Candidatul de centru-dreapta a promis, fără să se atingă de programele sociale populare ale stângii, un șoc de gestionare liberală pentru relansarea economiei braziliene aflate în pană și lupta împotriva inflației și corupției ce subminează PT.

 

 Mai mult pe Agerpres

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN