Frank Eckard, directorul general al producătorului german de magneţi Magnosphere, a relatat că unii furnizori i-au spus că fabricile lor și-ar putea opri activitatea până la jumătatea lunii iulie, dacă nu găsesc rapid o soluţie, potrivit news.ro.
”Întreaga industrie auto e în panică totală. Sunt dispuşi să plătească orice preţ,” a declarat Eckard.
Restricţiile Chinei la exporturile de magneţi pe bază de pământuri rare au reactivat îngrijorările în rândul executivilor auto, care se tem că această criză ar putea deveni al treilea şoc major de aprovizionare în cinci ani.
China controlează aproximativ 70% din extracţia globală de pământuri rare, 85% din capacitatea de rafinare şi 90% din producţia de aliaje şi magneţi pe bază de pământuri rare, potrivit AlixPartners. Și mai grav este că exporturile chineze sunt decise de un mic grup de birocraţi ai Partidului Comunist, care analizează sute de cereri de permise de export.
Mai multe fabrici de piese auto din Europa au fost deja închise, iar altele urmează, a avertizat asociaţia furnizorilor auto din Europa, CLEPA.
În încercarea de a reduce dependenţa de China, companiile auto, în frunte cu giganți precum GM, BMW, ZF şi BorgWarner lucrează la dezvoltarea de motoare cu conţinut redus sau zero de pământuri rare, dar până la impllementarea pe scara largă a tehnologiei va mai trece timp.
Pe de altă parte, Statele Unite, în ciuda războiului comercial declanșat de președintele Donald Trump, ar putea fi mai puțin afectate pe termen scurt. Liderul de la Casa Albă a anunțat că în urma discuțiilor cu omologul său chinez, Xi Jinping, a fost de acord să permită fluxul de pământuri rare şi magneţi către Statele Unite.