Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Violeta Alexandru, la audierile din Parlament: Situația muncitorilor români din Germania, în curs de verificare

Monday, 11 May 2020, 16:10 Sursă: Realitatea.net

"Am cerut o verificare pe teritoriul Germaniei a tuturor sesizărilor sau din oficiu sau a mesajelor pe care le primesc personal. Am deja indicii că acest lucru se întâmplă. Sunt gata să merg în câteva zile şi să verific. I-am cerut Ministerului Muncii din Germania şi mi-a confirmat că s-a discutat cu fermierii, cu asociaţiile patronale pentru întărirea măsurilor de securitate şi de prevenţie în fermele în care se lucrează. Mi-au confirmat omologii mei că sunt puse la dispoziţie echipamente minimale de protecţie, aşa cum şi noi facem în România pentru orice angajat", a afirmat Alexandru.

Ea adăugat că numărul de sesizări primite în acest sens este "foarte mic", menţionând că sindicatele din România şi Germania au un contract de asistenţă pentru muncitorii din ţara noastră, dacă întâmpină probleme.

În context, ea a arătat că această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare din punct de vedere statistic cu privire la numărul de sesizări: "Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă".

Potrivit acesteia, este nevoie de o coordonare la nivel european şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, sănătate şi siguranţă, care ar trebui să se regăsească în formele contractuale de muncă pe care românii le au în ţările membre ale UE.

Violeata Alexandru a precizat, totodată, că a cerut ministerului Muncii din Germania, "şi este în curs de realizare această solicitare, să pună pe site-ul Inspecţiei muncii un formular în limba română, pentru ca românii să poată face cât mai uşor sesizările.

Ea a menționat, de asemenea, că muncitorilor români care doresc să lucreze în afara graniţelor le-au fost puse la dispoziţie toate datele necesare, pentru a decide cât mai bine cu privire la contractul pe care urmează să-l semneze.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL