„Este rezultatul propriei mele situații, trebuie să o iau ca atare. Inconvenientul este ca nu am legătură între interfon și casă și trebuie să sun ca să îmi deschidă soția poarta. În continuare, prioritatea mea este să mă adresez CEDO, nu am comentat decizia instanțelor, dar nu mi se poate da o decizie care nu ține cont de legislația vremii. Am jurat să respect regulamentele militare. Am obligația față de România să fac plângere la CEDO.
Era de neconceput în timpul armatei să îți minți un superior. Eu eram elev sergent și aveam în față un locotenent colonel. Era foarte greu de imaginat că mă apuc să îi spun povești despre care eu știam deja dinainte de a mă chema la cabinetul de artilerie, știam deja care era realitatea. Eu nu aveam cum să mint, era de notorietate că studenții Institutului de Marină mergeau în Mamaia Nord, unde petreceau cu studenții din tabăra de nord, veniti din străinatate.
Dincolo de constrâgerile regulamentare, exista facilitate pentru care, după 1968, intrat fără viză în România. In 1975, mă întreabă ofițerul de contrainformații dacă am fost în Mamaia Nord și am avut întâlniri cu studenți străini și am spus că da. V-am dat doar un exemplu de ce eu mă consider neîndreptățit.
Dacă cineva îmi arată o organigrama in Monitorul Oficial, prin care eu sa fi stiut ca elev sergent ca Directia a IV-a Securitatii indeamna contrainformatii militare, eu imi cer iertare ca nu am stiut. Ma voi adresa la CEDO, consider ca am fost judecat pe perceptiile de azi intr-o realitate care era in anul 1975. De aceea, cred ca la CEDO va fi o atmosfera aerisita, in care judecatorii nu vor fi supusi sub niciunui fel de presiune publica sau de presiune de a aduce realitatile anului 1975 in anul 2022.
S-au predat in transe arhivele si, sincer sa fiu, nu stiu de unde provin aceste doua note scrise de mine pe care le recunosc, este scrisul meu. Imi asum ca nu am scris minciuni acolo si era o realitate de notorietate publica”, a precizat Traian Băsescu, la Realitatea PLUS.