Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Proiect pentru românii cu credite: statul garantează 50%, banca taie 15% din datorie

Tuesday, 06 October 2015, 13:15 Sursă: REALITATEA.NET

Proiectul de lege are următoarea logică: cetăţeanul e încurajat să îşi transforme în lei creditul pe care îl are în valută (mai ales franci elveţieni), în ideea că banca îi va tăia 15% din datorie. Ce motivaţie are banca să dea acest discount de 15%? Aceea că statul garantează 50% din suma datorată.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au prezentat astăzi în fata Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor proiectul de lege care prevede ca statul să acorde garanţii de 50% în momentul în care un beneficiar vrea să îşi convertească creditul din franci elveţieni în lei, potrivitDigi24.ro

Este o garanţie similară cu cea acordată de stat în cazul creditelor de tipul „Prima Casă".

Clientul va putea să meargă la bancă şi, dacă va respecta condiţiile impuse de bancă, va putea să ceară conversia creditului din valută în lei, iar la acest credit transformat să se aplice un discount de 15%.

Creditul rezultat în urma acestei reduceri cu 15% va fi garantat în proporţie de 50% de stat. Acest lucru înseamnă că statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului.

Deputaţii au subliniat că nu este vorba în special despre franci elveţieni, pentru că statul nu poate face proiecte cu dedicaţie pentru o anumită valută.

Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumator a fost iniţiat de 131 deptaţi şi senatori, printre care Ana Birchall, Aurelia Cristea şi Viorel Ştefan.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL