Secretul pâinii în ţest dezvăluit de femeia care respectă reţeta de mai bine de şase decenii

Thursday, 03 August 2017, 15:25, Sursă: REALITATEA.NET

Pâinea în ţest de Scărişoara, Olt are o istorie de 60 de ani. Floarea Vasile a ţinut să păstreze vatra, iar acum vrea ca produsul ei să fie atestat ca unul tradiţional.

Adaugă părerea ta

 

Femeia face pâine după această reţetă de aproape şase decenii: făină, drojdie şi apă călduţă, scrie gazetanoua.ro. Însă gustul pâinii este dat de coacerea în ţest, un cuptor mobil din lut pe care îl face singură în gospodărie.  

Floarea Vasile din comuna Scărişoara, satul Plăviceni, are 67 de ani, iar de când se ştie a frământat pâine pe care o coace în ţest. Femeia spune că a început să facă pâine la opt ani.  

Pâinea mamei Floarea de la Scărişoara nu are nici aditivi şi nici afânători. "Eu mi-am păstrat vatra şi cu corlata unde fac în continuare pâine”, a spus olteanca.

Femeia şi-a dat seama cât este de bună pâinea frământată de mâinile ei atunci când a fost apreciată de înalţi specialişti ai Ministerului Agriculturii.

„Pâinea a ajuns la Daniela Popa din Ministerul Agriculturii, care a fost cucerită de gustul autentic şi ne-a invitat cu ţest cu tot la Bucureşti. Până la urmă am ajuns cu ţestul în Capitală şi toată lumea a rămas cu gura căscată”, a adăugat Floarea Vasile.