Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ziua Z pentru Guvernul Orban. Răsturnare de situație chiar înaintea votului - LIVE

Sunday, 03 November 2019, 10:31 Sursă: REALITATEA.NET

Ziua cea mare pentru Guvernul Ludovic Orban. Primul test este dacă va fi sau nu cvorum în Parlament. PNL a trecut acest test! Cel de-al doilea test va fi la vot. Ludovic Orban a estimat că Guvernul liberal va trece cu 237-243 de voturi.

UPDATE: Există cvorum! Cristian Seidler, de la USR anunță: 235 de parlamentari prezenti. USR 100% prezenti. PSD absenti (doar 4 prezenti).

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu.

Președintele PNL a purtat negocieri atât pentru asigurarea cvorumului de ședință, după ce și Pro România și PSD au spus că nu participă, cât și pentru obținerea celor 233 de voturi necesare învestirii cabinetului.

Plenul Parlamentului a început la ora 14.00 După prezentarea programului de guvernare, vor fi luări de cuvânt, apoi va fi votul. Dacă trece Guvernul, se duc la Cotroceni să depună jurământul.

UPDATE 13.40. Cei doi lideri Pro-România, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, au confirmat că vor vota pentru învestirea Guvernului Orban. Ei au declarat că, împreună cu alți 6 colegi din partid, au decis să fie prezenți la votul de învestitură. "Dacă vânam funcții sau avantaje acceptam propunerile celor din PSD. Vom avea o relație civilizată cu Ponta, chiar și am am discutat cu el", a declarat Daniel Constantin. 

UPDATE 13.30. Liderul USR Dan Barna a anunțat că toți parlamentarii uniunii sunt prezenți la vot. "Suntem prezenți în pondere de 100%, sper să existe cvorumul necesar, să facem încă un pas necesar și critic pentru un tur doi fără PSD". a spus Barna. }n prealabil, liderul PNL a anunțat două absențe de la vot. 

UPDATE 12,40. Alina Gorghiu va conduce ședința reunită a Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernului Orban, în condițiile în care PSD nu le-a permis nici șefilor de camere să participe la vot.

UPDATE 12,30. Într-o conferință de presă ținută la Parlament, Ludovic Orban a acuzat situația fără precedent în care două grupuri parlamentare, PSD și Pro-România, boicotează o ședință extrem de importantă legată de învestirea guvernului.

"Nu îmi amintesc vreun vot de învestire a unui guvern în ultimii 30 de ani care să fi fost boicotat de două grupuri parlamentare. Este o premieră, un boicot jenant, rușinos, care aruncă o imagine extrem de negativă asupra celor care au ales calea boicotului. Arată dispreț față de o atitudine a statului", a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă a ajuns la o înțelegere cu Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin, Orban a răspuns: "În privința lui Sorin Cîmpeanu, a lui Daniel Constantin, am avut o relație cât se poate de bună de-a lungul timpului. Dl Ponta s-a pronunțat, ce să mai vorbesc cu el pe tema asta".

Premierul desemnat a anunțat că vor fi parlamentari din PSD care vor vota guvernul, dar numărul lor va fi aflat abia la momentul votului.

"Există parlamentari Pro România și care au locuri pe listele PNL la parlamentarele de anul viitor? - Îmi cereți să anticipez, haideți să vedem după votul de învestitură", a mai spus liderul PNL.

Doi dintre liderii partidului lui Ponta vor vota Guvernul Orban

Victor Ponta a explodat în fața valului de trădări. "Tudose a negociat cu Orban în weekend"

Premierul desemnat se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri" procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.

„Suntem încrezători, în ciuda boicotului PSD, pe care nu-l înțelegem. Este un mod urât de a ieși din scenă. Am încrede că mâine vom da României un guvern legitim care să se apuce de treabă din prima zi", a declarat duminică Ludovic Orban.

Întrebat despre atitudinea Pro România și dacă vor exista parlamentari din acest partid care vor veni pentru a asigura cvorumul, liderul liberal s-a limitat să spună doar atât: „Veți vedea mâine".

Strategie comună PSD și Pro România: absență de la vot

Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat sâmbătă seară că parlamentarii formațiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu condiția ca Orban, să-i schimbe pe cei 3 miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisiile parlamentare.

„O să discutăm luni dimineață (dacă asigurăm cvorumul, n.red), toți parlamentarii Pro România. În măsura în care domnul Orban nu respectă regulile din Parlament, să schimbe cei 3 miniștri respinși de comisii...Știți, am avut și eu majoritate cu USL de 70%, a picat un ministru în comisie, l-am schimbat imediat, domnul Cioloș a schimbat, domnul Orban zice că la el nu se aplică regulile. Domnul Orban are timp până luni la ora 14.00 să facă o chestiune de bun simt, să propună alți miniștri în locul celor picați. Aici nu vorbim de orice miniștri, vorbim de Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională, trei poziții importante", a spus Ponta la un post TV.

Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă tăieri de capete în PSD, în cazul în care vor fi social democrați care vor vota învestirea Guvernului Orban. „Cei care se dau cu Orban să se mute acolo, la partidul foarfece", a spus Dăncilă la Arad.

De partea cealaltă, PNL poartă ultimele negocieri cu parlamentari din PSD și Pro România pentru a-i aduce la votul de învestitură de luni. A fost emisă o circulară în PNL, USR și PMP prin care deputații și senatorii formațiunilor politice sunt somați să nu lipsească sub nicio formă luni la vot.

Acorduri politice pentru susținerea Guvernului Orban

Premierul desemnat a încheiat săptămâna trecută mai multe acorduri politice cu partidele parlamentare, în vederea susţinerii învestirii Guvernului.

Primul care a semnat protocolul de colaborare a fost PMP. Eugen Tomac a susţinut că „în linii mari" toţi cei 18 parlamentari din formaţiune vor vota Guvernul Orban. PMP a renunţat la condiţia referitoare la a face parte din Guvern şi la înfiinţarea Ministerului pentru Republica Moldova.

Şi USR a semnat un acord politic cu PNL. Printre condiţiile cerute de formaţiunea condusă de Dan Barna se numără abrogarea Legii recursului compensatoriu, revenirea la alegerile primarilor în două tururi şi abrogarea OUG 114/2018.

Ludovic Orban a încheiat un protocol de colaborare şi cu UDMR. Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban şi toţi parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la vot. Condiţiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operaţional Infrastructura Mare spre Programul Operaţional Regional. Alte condiţii sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanţe în domeniul Justiţiei şi respectarea drepturilor minorităţilor etnice.

Totodată, PNL şi ALDE au semnat un acord politic care prevede 12 condiţii, printre care reţinerea de a mai da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că 23 de parlamentari din formaţiune vor fi prezenţi la vot.

Guvernul Orban va fi susţinut şi de grupul minorităţilor naţionale, potrivit anunţului făcut Varujan Pambuccian. Minorităţile au avut „o singură sugestie", aceea ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL