Sancţiuni pentru bolnavii de hepatita C care nu îşi iau medicamentele

Tuesday, 09 June 2015, 16:29 Sursă: REALITATEA TV

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele CNAS a afirmat că bolnavii cu hepatită C primesc degeaba medicamente foarte scumpe dacă nu le administrează corect. Această declaraţie după ce luni zeci de oameni au protestat în faţa Guvernului pentru că sunt trataţi cu medicamente care se foloseau în urmă cu 20 de ani.

Bolnavii de hepatită C ar putea fi nevoiţi să suporte o parte din costurile medicamentelor, dacă nu respectă schema de tratament prescrisă de medic.

"Poate că sună mult prea dur, mult prea cinic, dar va trebuie la un moment dat să fim absolut constienţi că dacă nu îşi iei tratamentul, atunci la un nou tratament să contribui cu un procent important", a afirmat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Medicii cred, însă, că statul ar trebui să oprească finanţarea pentru pacienţii care nu se tratează. În plus, avertizează specialiştii, în cazul nerespectării tratamentului, virusul ar putea deveni mutant, iar acest lucru ar duce într-un timp mult mai scurt la ciroză hepatică.

"Din momentul în care un virus devine mutant, rata de evoluţie spre ciroză creşte exponenţial şi atunci nu mai vorbim de lungimea în timp de 10, 20, 30 de ani de zile până să îşi facă ciroza hepatică şi vorbim de doi, trei ani de zile", a afirmat Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş.


De asemenea, Narcis Copcă, managerul Spitalului Sânta Maria din Capitală, a afirmat că statul trebuie să îşi oprească grija pentru un pacient inconstient care nu şi-a luat tratamentul. "Nu trebuie neapărat să îl pună la plată ci să îşi oprească finanţarea acestui produs", a continuat aceasta.


În ţara noastră sunt aproximativ 650 de mii de bolnavi de hepatită. Aceştia nu au acces la medicamente inovatoare, iar autorităţile amână introducerea unor noi terapii în sistemul sanitar.

Ieri, zeci de oameni au ieşit în faţa Guvernului să îşi strige nemulţumirile. De la începutul anului, lună de lună, bolnavii aşteaptă să aibă acces la terapia inovatoare. Noul tratament e însă foarte scump. Negocierile dintre autorităţi şi producători au pornit de la 50.000 de euro pentru un singur medicament.Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE