Salarii mai mari și bani pentru vacanțe, de la 1 ianuarie, pentru aceste categorii de populație

Friday, 04 January 2019, 17:21 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Militarii, politistii si jandarmii au, incepand din 1 ianuarie, salarii mai mari cu 25% din diferenta dintre nivelul actual si cel prevazut de lege pentru anul 2022, anunta Ministerul Afacerilor Interne. In schimb, sporurile, indemnizatiile, primele si compansatiile raman "cel mult" la nivelul din decembrie 2018.

"Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 au fost adoptate unele masuri care privesc drepturile banesti ale personalului din institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru anul 2019. In context, incepand cu 1 ianuarie 2019, salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie se majoreaza cu 25% din diferenta dintre nivelul actual si cel prevazut de lege pentru anul 2022", au anuntat, vineri, printr-un comunicat de presa, reprezentantii MAI.

Potrivit acestora, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare "se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018".

In plus, se mentine masura de acordare a majorarilor salariale corespunzatoare pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, precum si cele pentru munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, noteaza ziare.com.

Potrivit MAI, o alta masura ce vizeaza personalul militar, politistii si personalul civil este cea conform careia, in anii 2019-2020, se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica de 1.450 de lei anual, pentru fiecare angajat (salariat).

"In ceea ce priveste indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, precum si cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si, respectiv, valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament, mentionam ca in perioada 2019-2021 aceste drepturi se mentin in plata la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018", se mai arata in comunicatul MAI.

Potrivit documentului, tot incepand cu 1 ianuarie, a intrat in vigoare si Hotararea de Guvern nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate. Prin noua reglementare, valoarea indemnizatiei de delegare sau detasare va creste la suma de 20 lei/zi, comparativ cu 17 lei/zi acordata in 2018.

De asemenea, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru, va beneficia de o alocatie zilnica de delegare compusa din: indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea si alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare, fara a fi nevoie de prezentarea unor documente justificative.

"Mai mult de atat, ordonatorul de credite va putea aproba, in situatii temeinic fundamentate, majorarea alocatiei de cazare cu pana la 50%, insa in acest caz va fi nevoie de prezentarea de documente justificative", mai anunta MAI.Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL