Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România, condamnată la CEDO. Român, internat la psihiatrie fără justificare timp de 10 ani

Tuesday, 28 November 2017, 15:59 Sursă: REALITATEA.NET

Inițial cercetat penal de autorități, dar fără vreo condamnare ulterioară, un cetățean român a fost internat într-un spital de psihiatrie, dovedindu-se că acesta suferă de o tulburare psihică ce-l fac periculos pentru societate.

Între timp, adică în cei peste zece ani care s-au scurs de atunci, acesta nu a fost eliberat, prelungirea măsurii de internare medicală făcându-se fără temeiuri justificate și în afara legii, potrivit concluziei judecătorilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), scrie avocatnet.ro

Decizia pronunțată azi de Curte indică statului român să verifice situația altor persoane internate în aceleași condiții și să vină cu reglementări care să le asigure acestora drepturile adecvate.

România a primit azi o condamnare la CEDO într-un caz privind o persoană cu tulburări psihice care e închisă într-un spital de psihiatrie încă din 2007, fără să se dovedească concret necesitatea prelungirii măsurii internării medicale. Potrivit comunicatului de presă al CEDO, România trebuie să-i plătească reclamantului aproape 40.000 de euro cu titlu de despăgubiri.

Pe scurt, reclamantul a făcut obiectul unor reclamații penale la începutul anilor 2000, în urma cărora s-a descoperit faptul că acesta suferă de o tulburare psihică care, în teorie, l-ar face un potențial pericol pentru cei apropiați și pentru societate. Astfel, reclamantul a fost internat medical, însă acuzațiile penale aduse împotriva sa nu s-au mai concretizat în instanță și el nu a ajuns să fie condamnat pentru nimic.

Cu toate acestea, în baza unui raport medical întocmit în urmă cu mai bine de zece ani și a acuzațiilor penale aduse, dar neconcretizate într-o condamnare, reclamantul de la CEDO a rămas internat în spital un deceniu întreg, fără baze legale sau justificări admisibile, iar autoritățile nu au dovedit că acesta ar mai prezenta, în continuare, un pericol pentru societate. Fiecare prelungire a măsurii internării s-a făcut în baza unor concluzii neactualizate și a respectivelor acuzații penale, în contextul în care pacientul a demonstrat, în spital, că nu prezintă un pericol pentru nimeni și nu este violent. 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL