ROMÂNI inculpaţi pentru TERORISM în SUA - au fost prinşi încercând să VÂNDĂ arme grupării FARC

Thursday, 18 December 2014, 14:29 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

 Potrivit unui comunicat al Parchetului federal din New York, procurorul Preet Bharara şi Michele Leonhart, administrator al Agenţiei americane antidrog (DEA), au anunţat miercuri arestarea traficanţilor internaţionali de arme Cristian Vintilă (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) şi Massimo Romagnoli (43 de ani). Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea vânzării unor cantităţi mari de armament militar organizaţiei teroriste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care urma să fie folosit pentru a ucide cetăţeni americani în Columbia.

Românii Vintilă şi Georgescu au fost arestaţi luni în Podgoriţa, Muntenegru, de autorităţile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacţia. Romagnoli a fost arestat marţi în Muntenegru, de autorităţile locale.

"Vintilă, Romagnoli şi Georgescu încercau să vândă armament militar, de la pistoale până la lansatoare de rachete, unor persoane despre care credeau că sunt asociate cu o grupare teroristă", a declarat Preet Bharara în comunicat.

Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă.

În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor. Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete, precum şi o mostră de Certificat de utilizator.

Cei trei suspecţi sunt vizaţi de două acuzaţii de terorism, respectiv conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă) şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

Procurorii adjuncţi Andrea Lee Surratt şi Ilan Graff sunt responsabili de acest caz, instrumentat de Unitatea de terorism şi narcotice a Parchetului federal din New York.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN