Rezidențiat 2019. Cum s-au descurcat candidații și cât de greu a fost examenul

Monday, 09 December 2019, 10:24 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Absolvenții de Medicină au dat cel mai important examen din viața lor: rezidențiatul. O treaptă care, odată trecută, le poate asigura un loc de muncă în spital. Aproape nouă mii de candidați s-au bătut pentru cele peste 4.700 de locuri scoase la concurs de Ministerul Sănătății. Chiar dacă sistemul sanitar de la noi nu este atât de performant, sunt tineri care vor să-i mai acorde o șansă si spun că vor rămâne să profeseze în țară. 

A fost un examen dificil. Candidații au avut la dispoziție patru ore ca să răspundă la 200 de întrebări tip grilă. Iar punctajul l-au obținut pe loc.

La ieșire din sala de examen, echipa REALITATEA PLUS l-a întâlnit pe Marian, care a dat Franța pe România, ca să fie aproape de familie.

"Vreau sa raman acasa, alaturi de familia mea. Eu eram psihiatru in Franta, dar vreau sa incerc aici pe chirurgie. Salariile medicilor de aici mi se par inca mici, in Franta aveam salariul dublu plus garzile platite de 3-4 ori mai mult.", spune Marian. 

Nu e singurul absolvent de Medicină care s-a gândit să dea o șansă sistemului de sănătate românesc.

Examenul trebuia să fie susținut încă din noiembrie, însă a fost amânat din cauza că, mult timp, nu am avut un ministru al Educației.

"Ministerul Sanatatii are satisfactia ca a recuperat aceasta generatie si ca reusit sa realizeze examenul de rezidentiat in conditii foarte bune.", spune Horatiu Moldovan, secretar de stat al ministerului Sănătății.

Peste 4.700 de posturi a scos în acest an la concurs Ministerul Sănătății. Însă acestea ar putea fi suplimentate cu 1.500. În ianuarie, medicii rezidenți vor semna și contractele de muncă cu unitățile sanitare. Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE