"Puşculiţa e aproape goală". Grecia, pe marginea prăpastiei, şochează din nou Europa

Monday, 09 March 2015, 14:35 Sursă: REALITATEA.NET

Acordul provizoriu la care a ajuns Grecia cu creditorii internationali pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata incepe sa se clatine, in conditiile in care oficiali europeni au declarat ca ultimele propuneri ale Guvernului de la Atena nu sunt cele pe care le promisese in urma cu doua saptamani si pe care ministrii din zona euro isi dadusera acordul, potrivit Incont.ro.

Lista cu masuri pe care Grecia a trimis-o minstrilor din zona euro vinerea trecuta, care include si ideea de a angaja "agenti" sub acoperire din randul studentilor si turistilor straini pentru depistarea evaziunii fiscale, este "departe" de a fi completa, in consecinta tara ar putea sa nu primeasca ajutorul financiar stabilit pentru aceasta luna, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Guvernul anti-austeritate de la Atena, ales in ianuarie cu promisiunea sa renegocieze acordul de finantare de 240 de miliarde de euro pe care Grecia il are cu UE si FMI, trebuie sa prezinte propuneri detaliate catre creditorii europeni sau risca sa ramana fara lichiditati in luna in curs.

"Se pare ca pusculita este aproape goala", a spus Dijsselbloem, duminica, jurnalistilor prezenti la un eveniment organizat de ziarul olandez Volkskrant in Amsterdam.

Grecia incearca sa deblocheze o transa de 7 miliarde de euro din partea creditorilor internationali. Fara acces la pietele internationale, singurele surse de finantare pentru Grecia sunt fondurile de urgenta de la UE si imprumuturile de la FMI. Bancile grecesti sunt, totodata, sustinute de un fond de urgenta instituit de BCE.

"Nu putem garanta decat plata salariilor in sectorul public si pensiile. In rest, vom vedea", a spus ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, intr-un interviu pentru Corriere della Sera.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE