Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prognoza meteo de Bobotează. Ce fenomene vor înlocui gerul care "crapă pietrele"

Tuesday, 05 January 2021, 23:58 Sursă: realitatea.net

Astfel, până în 12 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, chiar şi în zonele joase, pentru ca între 13 – 16 ianuarie să se instaleze o masă de aer rece.

În schimb, ziua de Bobotează nu va fi caracterizată de gerul care crapă pietrele, ci de o vreme caldă și precipitații.

”În perioada 6 – 12 ianuarie, circulaţia aerului la nivelul României se va menţine destul de activă, astfel că, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitaţii, vor traversa ţara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor in lapoviţă şi ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase. În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitaţii din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie şi până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul ţării”.

Potrivit informațiilor postate pe pagina de Facebook a Ministerul Mediului, în perioada menționată vor fi precipitaţii moderate, sub formă de ploaie, în Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest şi în sudul-sud-vestul Transilvaniei.

La munte vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaţilor Meridionali şi în zonele mai înalte din Apuseni

Din data de 8 ianuarie, urmează un nou episod de precipitaţii, care vor începe din sud-sud-vest și vor cuprinde întreaga ţara. De această dată, precipitaţiile se va transforma în lapoviţă si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei şi Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, apoi şi în zona de câmpie a Olteniei şi a Munteniei, dar mai puţin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile. Precipitaţiile vor fi abundente, în special în sudul şi estul tării, parţial în centru dar mai ales în zona montană şi submontană a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent, a mai trasmis Ministerul Mediului.

În perioada 13 – 16 ianuarie precipitațiile vor fi mai slabe și predominat sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste ţara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între –2 şi 6 grade, iar cele minime între -12 şi 0 grade.

Pe 5 și 6 ianuarie se așteaptă alte creșteri ale debitelor cursurilor de apă, ca urmare a precipitațiilor, dar și a topirii zăpezii, în întreaga țară, cu excepția bazinului superior al Jiului, bazinul inferior al Oltului şi pe cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere.

”Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, nivelurile se pot situa cu 15-30 cm peste COTA DE PERICOL pe râul Jiu la staţia hidrometrică Răcari, judeţul Dolj”. De asemenea, ”ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, este posibil sa se mai înregistreze creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APARARE (COTE DE ATENTIE şi izolat de INUNDATIE), pe unele râuri din zonele de deal şi munte din sudul şi vestul ţării”.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL