Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Portal online pentru doctorate. Ministrul Educației: Noul mecanism va fi funcțional în ianuarie

Monday, 07 December 2015, 09:20 Sursă: REALITATEA TV

"Comisia Naţională de Etică" nu o să mai verifice de acum înainte acuzaţiile de plagiat. După ce a fost revocată, pentru că au apărut probleme de credibilitate, acum ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, vrea să îi ofere un alt rol.

"Revocarea înseamnă că aşa cum a fost consiliul nu mai funcţionează. Dar revocarea înseamnă mult mai mult. Membrii vor fi schimbaţi şi doi, atribuţiile Consiliului Naţional de Etică vor fi schimbate. Nu se va mai uita la tezele de doctorat sau la alte documente de tipul acesta şi va dezvolta capacitatea de sistem, în ceea ce priveşte etica", a declarat Adrian Curaj.

Ministrul Educației nu a vrut să spună, încă, cine o să verifice pe viitor lucrările ştiinţifice, dar promite că noul mecanism va fi funcţional începând cu sfârşitul lunii ianuarie. În plus, va exista o platformă a tezelor de doctorat, dar şi un soft antiplagiat.

"Sigur, sigur, vom porni de la cele mai mici modificări, cele prin ordin de ministru, vom continua cu hotărâri de Guvern şi doar acolo unde va fi cazul strict vom avea ordonanţe de urgenţă sau alte abordări pentru a modifica actul normativ. Sunt convins că vom avea cadru funcţional până la sfârşitul lui ianurie", a adăugat Curaj.

Tehnic, însă, este imposibil, susţin mai multe surse din Ministerului Educaţiei. De mai bine de patru ani, în Parlament, zace o ordonanţă menită să schimbe regulile în domeniul cercetării. Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei la acea vreme, dădea mână liberă universităţilor să verifice acuzaţiile de plagiat. Propunerea a trecut de Senat, dar a rămas blocată în Camera Deputaţilor.

"Acest consiliu nu este înfiinţat de Ministrul Educaţiei. Desfiinţarea nu poate fi făcută decât prin lege. Bănuiesc că va urma şi o schimbare legislativă", a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Institutului Politehnic din București.

Dar asta înseamnă timp. Specialiştii în Educaţie spun că va mai trece minimum un an până când va fi instituit un nou mecanism care să preia atribuţiile acestui for. Un lucru este însă cert. Lucrările are au fost analizate de membrii Consiliului Naţional de Etică nu pot fi anulate. Comisia a funcţionat legal până când a fost revocată. Asta înseamnă că atât Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Olguţa Vasilescu, acuzaţi de plagiat, ies basma curată din această poveste. La fel de norocos este şi actualul ministrul de Interne, Petre Tobă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL