Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

MIRCEA COSMA, DECIZIA DEFINITIVĂ: va fi cercetat în stare de LIBERTATE

Tuesday, 18 February 2014, 18:04 Sursă: REALITATEA TV

MIRCEA COSMA, cercetat în stare de libertate. ICCJ a respins recursul DNA la decizia de cercetare în stare de libertate a lui MIRCEA COSMA.

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut şi ar fi primit mită de peste un milion de euro.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu - director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova -, instanţa supremă a decis, de asemenea, menţinerea măsurii preventive stabilite anterior, respectiv a arestului la domiciliu.
Decizia, luată de un complet de doi judecători ai instanţei supreme, este definitivă.

În 12 februarie, instanţa supremă a decis ca preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influenţă, să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de procedură penală, necesară pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală.

În perioada în care se află sub control judiciar, Cosma trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de poliţie şi, să nu părăsească România fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, acesta având şi interdicţia de a deţine sau folosi arme.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, până în 13 martie.

Conform noului Cod de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.

Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi inculpaţi.

În perioada 11-14 februarie, Mircea Cosma a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. La judecarea propunerii de arestare, el a venit la sediul instanţei supreme cu o perfuzie la mână şi s-a întors la spital după expirarea ordonanţei de reţinere.

În dosarul în care a fost reţinut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări și servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

Camera Deputaţilor a respins luni, prin vot secret, ridicarea imunităţii deputatului PSD Vlad Cosma, urmare a unei cereri referitoare la încuviinţarea arestării preventive.

Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de președinte al Consiliului Judeţean Prahova. El a deţinut această funcţie în perioada 2000 - 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Judeţean în urma înţelegerilor politice. În mandatul 2004 - 2008, când președinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepreședinte al CJ Prahova, funcţie din care a demisionat, rămânând consilier judeţean. După o perioadă în care nu s-a aflat în prim-planul politicii locale, în august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizaţiei Prahova a PSD, înlăturându-l din această funcţie pe fostul ministru de interne Marian Săniuţă, care din momentul congresului în care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat în activitatea PSD, ulterior demisionând din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales președinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL