Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Medicii români cer măsuri ferme: „Este timpul pentru un lockdown, cel puțin în zonele cu focare”

Thursday, 29 October 2020, 13:40 Sursă: Realitatea

Autor: Iulian Budusan

„Din păcate, evoluția pandemiei nu se stopează. Va trebui să ne gândim și la măsuri mult mai restrictive. În București, am avut peste 100 de noi locuri la ATI, iar Spitalul de Urgență Sfântul Ioan a fost transformat în spital Covid. Va trebui sa se ia în considerare posibilitatea unui lockdown, măcar în zonele cu focar, pentru că altfel mortalitatea va fi în creștere, iar oamenii nu vor mai avea loc în spitale”, a declarat Radu Țîncu, medic primar ATI Floreasca, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

El spune că toți pacienții vor avea de suferit, pentru că nu vor mai putea fi preluați de un sistem sanitar depășit de multele cazuri de Covid-19.

Medicul este ferm convins că un vaccin nu va fi disponibil pe piață până la începutul lui 2021, iar testarea în masă a populației nu va putea fi făcută mai devreme de vara anului viitor.

„Belgia nu mai poate prelua pacienții, Germania la fel, iar la noi nu trage nimeni niciun semnal de alarmă”

Medicul acuză că autoritățile române nu sunt alarmate, în pofida faptului că state cu sisteme sanitare mult mai performante decât cel autohton se confruntă cu un blocaj cauzat de Covid-19.

„Nu ne așteptăm ca până la începutul anului viitor să avem un vaccin, iar până la jumătatea anului 2021 să începem vaccinarea. Suntem pe trend ascendent, ca și celelalte state europene cu sisteme sanitare mult mai performante ca al nostru. Belgia nu mai poate prelua pacienții, Germania la fel, iar la noi nu trage nimeni niciun semnal de alarmă”, spune Radu Țîncu, medic primar ATI Floreasca. 

Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, a declarat, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, că spre deosebire de debutul pandemiei, atunci când România era în starea de urgență, sistemul medical este ceva mai orientat, în sensul informațiilor suplimentare.

„Practic, este o luptă permamentă pentru găsirea de noi locuri la ATI” 

Totuși, medicul spune că în prezent sunt mai mulți pacienti, iar dintre aceștia sunt, mai mulți au forme severe ale virusului, față de debutul pandemiei. „Practic, este o luptă permamentă pentru găsirea de noi locuri la ATI pentru tratarea pacienților Covid. Am avut intrări de medicamente cu efect viral, dar foarte puține. Gărzile sunt grele, iar problema principală este să găsim locuri la ATI. Este nevoia impunerii unei carantine, nu neapărat stare de urgență, pentru că economia nu poate rezista, dar trebuie să avem grijă de componenta socială a țării”, spune medicul. 

”Cele mai mari probleme sunt la pelerinaje, la mall-uri, sunt niște vizite care ne costă mult. De asemenea, în mijloacele de transport în comun trebuie controale mai ferme, care să impună purtarea măștii și alte măsuri de precauție”, a declarat medicul Andreea Moldovan pentru Realitatea Plus.  

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL