Este oficial! Alocațiile copiilor cresc, de la 1 martie

Monday, 18 February 2019, 22:20 Sursă: REALITATEA.NET

Ordonanţa care majorează alocaţiile copiilor la 150 de lei a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern. Decizia vine după ce Parlamentul a votat un amendament PNL la legea bugetului pentru anul 2019. PSD şi premierul au criticat amendamentul liberalilor, pentru ca apoi să să-şi atribuie meritele de a fi "asigurat sursele de finanţare".

Adaugă părerea ta

Ordonanţa care majorează alocaţiile pentru copii de la 1 martie a fost adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi.

Actul normativ majorează alocaţiile copiilor de la 84 de lei la 150 de lei, ceea ce ar însemna un efort financiar de peste 2,1 miliarde lei. Vor fi majorate şi alocaţiile copiilor care au sub 2 ani, de la 200 la 300 de lei, precum şi alocaţiile copiilor cu dizabilităţi.

"Fac apel din nou la domnul presedinte sa renunte la aceasta retorica de campanie electorala si sa nu mai blocheze actiunile Guvernului. De asemenea, sper ca domnul presedinte va promulga cat mai rapid legea bugetului de stat, in asa fel incat, de la 1 martie, sa fie platite alocatiile marite pentru copii. Adoptam astazi OUG care ne va permite acest lucru. Dupa cum stiti, coalitia PSD-ALDE a identificat corect sursa de finantare si Guvernul a pregatit acest act imediat dupa votul din Parlament. Astfel, incepand cu 1 martie 2019, copiii cu varsta de pana la 2 ani vor primi 300 de lei lunar, aceeasi suma va fi acordata si pentru copiii cu dizabilitati pana la implinirea varstei de 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocatiei lunare pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani va creste la 150 de lei.  Aceasta suma va fi acordata si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani si urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la finalizarea acestor studii. Avem asigurate in legea bugetului de stat sumele necesare pentru toate aceste masuri si imi exprim speranta ca presedintele Romaniei va depasi jocul politic si o va promulga", a declarat Viorica Dancila.

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au criticat amendamentul opoziţiei, cu toate că el a trecut cu votul a şase parlamentari din PSD-ALDE  şi au susţinut că este inaplicabil pentru că banii pentru majorarea alocaţiilor nu pot fi luaţi din execedentul bugetar, aşa cum prevedea amendamentul PNL, pentru că legea nu permite.

PSD a anunţat, după ce Parlamentul a adoptat un amendament depus de PNL care prevedea creşterea alocaţiilor, că va „îndrepta lucrurile prost făcute de opoziţie".

La propunerea PSD, banii vor majora deficitul bugetar, de la 2,55% la 2,76%, însă rămâne sub pragul critic de 3%.

Scandal în Parlament, majorarea alocațiilor a rămas valabilă, Dragnea silit să majoreze deficitul