Anunțul care răstoarnă tot ce s-a știut: "Au fost emise două ordine pe 10 august"

Friday, 31 August 2018, 11:22 Sursă: CRISTIAN OTOPEANU

Site-ul realitatea.net vrea să facă lumină în cazul orei la care s-a dat ordinul de intervenție în forță asupra protestatarilor din Piața Victoriei, pe data de 10 august.

Adaugă părerea ta

În spațiul public au fost vehiculate mai multe variante privind ora la care s-a dat acceptul de intervenție în forță asupra protestatarilor din Piața Victoriei, pe data de 10 august.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a spus, într-o conferință de presă, că "Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23:11". Imediat, a arătat presei un document: "Acesta este ordinul de intervenție semnat de Prefectul Capitalei".

Apoi, ministrul de Interne Carmen Dan a precizat: "Ora 20:00. Comandantul actiunii prezinta Prefectului situatia, informandu-l cu privire la necesitatea unei interventii pentru restabilirea ordinii publice. In acest context, Prefectul isi exprima acordul cu privire la o astfel de actiune".

De asemenea, Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a băgat lumea în ceață, atunci când a spus că documentul semnat de ea a fost "după 12 noaptea. Nu are importanță și nu este relevantă ora", fără să dea alte lămuriri.

Pentru a clarifica neconcordanțele, jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu a trimis solicitari scrise atât la Jandarmerie, cât și la Prefectură, iar acum așteaptă răspunsurile oficiale.

Până atunci, contactat astăzi de realitatea.net, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a oferit detalii în premieră. El a dezvăluit că este vorba despre două documente, nu despre unul singur, așa cum s-a știut până acum.

"Sunt două ordine. Cel semnat de Prefect, care insa nu contine ora la care s-a dat ordinul de interventie, si cel de la ora 23:11, pe care l-am prezentat in acea conferinta de presa, care este, de fapt, ordinul militar de interventie, dat de comandantul actiunii. Acesta este consemnat in jurnalul actiunilor noastre operative, trimis la Parchet", a explicat Marius Militaru jurnalistului Cristian Otopeanu.

 

.