Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban anunță un program în valoare de 6 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor de transport a energiei termice - Ce acuzații îi aduce Gabrielei Firea

Thursday, 26 November 2020, 13:28 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

”În următoarea perioadă România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european. Primul pilon al finanțării este bugetul UE în cadrul exercițiului financiar multianual 2021-2027, un pilon extrem de important în care România este printre puținele țări care beneficiază d eo creștere a alocărilor bugetare, pe coeziune, pe agricultură, în raport cu perioada 20144-2020.

Al doilea pilon este reprezentat de Planul Național de Reziliență și Recuperare, finanțat din Next generation EU, facilitatea de recuperare și reziliență, un pilon în valoare de 33 de miliarde.

România beneficiază de finanțare în cadrul programului SURE, chiar ieri am primit vestea că vom putea accesa bani care pot fi folosiți pentru mediul de afaceri, în situație de reducere a cererii, statul să poată apăra locurile de muncă și să mențină companiile până la revenire la normal.

Fondul de modernizare. În perioada 2021-2030 sunt 6 miliarde de euro pentru finanțarea unor proiecte în mai multe domenii. Un procent din certificatele CO2, mai multe țări beneficiază de această finanțare, României revenindu-i aproximativ 200 milioane de certificate. Pot fi folosiți banii pentru a finanța cheltuieli de investiții în două domenii, pilonul 1 și 2. Investiții de cogenerare, energie verde regenerabilă, modernizarea rețelelor de transport a energiei termice”.

Orban susține că Termoenergetica are datorii uriașe la ELCEN pentru că fostul primar general, Gabriela Firea, nu a virat banii

„Fostul Primar General și-ar fi dorit să dăm bani pentru faptul că fostul Primar General nu și-a achitat obligația față de Termoenergetica, de a transfera sumele necesare din subvenția pentru diferență de preț, motiv pentru care Termoenergetica nu a putut să plătească sumele de bani către ELCEN. Într-o perioadă foarte scurtă de timp s-au acumulat datorii foarte mari, de peste 460 de milioane de lei. Sunt datorii uriașe care s-au acumulat în timp.

Primarul General, împreună cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei gândesc un mecanism prin care să putem să reducem cât mai mult aceste pierderi, care sunt generate de decizia politică de a nu vira banii către Termoenergetica, astfel încât Termoenergetica să nu poată să vireze banii către ELCEN”, a declarat premierul Ludovic Orban.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL