Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Leacuri din grădină - florile de piatră. Proprietăţi terapeutice spectaculoase

Tuesday, 06 October 2015, 09:52 Sursă: REALITATEA.NET

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numită popular, aparține familiei Portulacaceae. Este nativă din America de Sud, întâlnită în câmpiile calde și uscate din nordul Argentinei, din Uruguay, din Paraguay și din Brazilia. A fost introdusă în grădinile europene la începutul anilor 1700.

Este o plantă anuală, căreia îi place soarele, fiind rezistentă și supraviețuind în zonele calde și uscate, potrivit www.ars-grin.gov. Este de statură mică, având o înălțime între 10-30 centimetri. Frunzele cărnoase și suculente sunt grupate, scurte și înguste, având până la 2 centimetri lungime. Florile de piatră înfloresc din iunie până târziu în toamnă și au culori variate: alb, roz, galben, portocaliu, roșu, mov. Florile unor soiuri se închid noaptea și în zilele înnorate. Fructul este o capsulă rotundă, de mici dimensiuni, ale cărei jumătăți superioare se desfac lăsând să se vadă și să cadă pe sol semințele foarte mici și de culoare gri-argintiu cu aspect metalic.

Petalele conțin acidul betulinic și betaxantina. Părțile aeriene au în compoziție carotenoizi, acizi polifenolici, flavonoide, polizaharide.

Portulaca grandiflora are comestibile frunzele și semințele, care se consumă crude, fierte sau murate. Deoarece are o consistență mucilaginoasă, planta este utilizată în diverse preparate. Semințele pot fi și măcinate, devenind o pulbere care este utilizată în supe sau este adăugată în cereale, potrivit www.naturalmedicinalherbs.net.

În medicina tradițională orientală, Portulaca grandiflora este folosită pentru ameliorarea durerilor de gât, pentru calmarea durerii la nivelul faringelui, scrie AGERPRES.

În medicina tradițională thailandeză, sucul proaspăt din frunze și tulpini este aplicat extern în cazul mușcăturilor de insecte, al arsurilor și al erupțiilor cutanate, conform www.pfaf.org. Întreaga plantă este cunoscută ca având efect depurativ.

Datorită conținutului foarte mare de fier și de vitamine, frunzele au fost, de asemenea, consumate ca legume, dar au fost folosite și pentru a-i vindeca pe cei bolnavi de scorbut.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL