Kitschul a devenit temă de muzeu. Sute de obiecte, la expoziție în București

Monday, 15 May 2017, 11:54 Sursă: REALITATEA TV

Autor: Realitatea.NET

Kitschul a devenit temă de muzeu! Peste 200 de obiecte de un gust cel puţin îndoielnic sunt prezentate într-o expoziţie din Capitală. Se numeşte Muzeul Kitsch-ului şi este poziţionat în Centrul istoric. 

Piesele din muzeu sunt împărţite pe şapte categorii. Prima secţiune este dedicată lui Dracula. Personajul apare alături de multe exemplare ale cotidianului cu acelaşi nume din anii 2001-2002.

"Din păcate Dracula a fost folosit haotic după 90, înainte de 90 nu ştiau romanii cine este, dar toţi stăinii asociau România cu Dracula..este cel mai cunoscut brand romanesc", spune Cristian Lica - proprietarul expoziției. 

Mergem mai departe şi ajungem în zona de kitsch-ului religios. Colecţia include cruciuliţe cu beculeţe, icoane 3D, print-uri din site-uri care promovează spovedania online și preoţi care au binecuvântat sex-shop-uri. Există chiar și o cruciuliţă cu termometru.

O altă categorie este dedicată Epocii de Aur. În muzeu sunt expuse, între altele, bibelouri, carpete cu Răpirea din Serai, Mona Lisa croşetată pe goblen şi sticle de parfum în vitrine. Nu lipsesc florile și fructele de plastic.

"România face parte din ţările puţin mai înapoiate din Europa şi asta generează foarte multe kitsch-uri, înapoierea istorică este un izvor de kitsch, dar românii au apetenţă deosebită pentru kitsch. Creativitatea lor în decorarea caselor lor cu foarte puţini bani de foarte multe ori generează decoruri de genul asta", spune Lică. 

În muzeu și-au făcut loc și câteva accesorii gipsy...din aur, la care se adaugă o selecţie de manele. Practic, vizitatorul poate asculta la căşti câteva dintre hit-urile lui Nicolae Guţă sau Florin Salam.

Kitsch-ul modern nu a fost trecut cu vederea. Găsim elemente care fac trimitere la ritualurile actuale de nuntă, dar și o fotografie care surprinde ”aplauzele la aterizarea pe pistă”. Tot aici găsim și bradul de plastic și sacoşa de rafie.

"Băiatul este cocalarul nostru cu umărul gol şi genunchiul aproape gol. Poartă trening, pantofi, tricou lucios şi o haină de blană şi accesorii aurite, cheia de la logan şi un ceas foarte mare şi ieftin", spune Cristian Lica.

Colecţia îi aparține lui Cristian Lica, proprietarul muzeului, care a strâns obiectele de-a lungul anilor. Biletul de intrare la muzeu costă 20 de lei pentru români şi 30 de lei pentru turiştii străini.

 


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL