Iohannis, către absolvenții INM: “Dacă simțiți că asupra voastră se fac presiuni, rezistați-le!”

Tuesday, 31 January 2017, 15:26, Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Klaus Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe absolvenții Institutului Național al Magistraturii (INM), ocazie cu care i-a încurajat pe aceștia să nu facă niciun pas înapoi de la misiunea lor și i-a îndemnat să reziste potențialelor presiuni asupra lor. 

Adaugă părerea ta

Șeful statului și-a început alocuțiunea subliniind că deciziile unora dintre politicieni pun în pericol independența justiției și statuld de drept. 

"Vă felicit pentru absolvirea Institutului Național al Magistraturii și învestirea oficială în calitatea de judecători și procurori! Îmi amintesc bine de ziua în care v-am semnat decretele și recunosc că semnez multe hârtii, dar acestea, cu mare plăcere! Constituția spune că «Justiția se înfăptuiește în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți». Aceste principii constituționale - legalitatea, imparţialitatea, egalitatea şi unicitatea justiției - trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci și conduita individuală. Şi nu o spun doar eu, ca Preşedinte al României. Întreaga societate românească aşteaptă acest lucru de la dumneavoastră. Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!", a susținut Iohannis.

Totodată, președintele României a amintit în discursul său că românii iau atitudine atunci când politicienii abandonează principiile fundamentale ale democrației: "Indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei. În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect. Și românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat. Judecătorii şi procurorii nu sunt doar cei care trebuie să acţioneze în baza principiilor constituţionale enunţate, ci trebuie să fie repere de moralitate în societate".

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe proaspeții absolvenți ai INM să nu uite de momentele de cetățean, dar și să reziste potențialor presiuni. 

"Aşadar, deciziile dumneavoastră sunt importante și în plan social. Nu uitați niciun moment de cetăţean! Nu uitaţi de faptul că justiţia este în slujba cetăţeanului! Vă încurajez să nu faceţi niciun pas înapoi de la misiunea dumneavoastră, oricât de greu poate să fie în anumite situaţii. Dacă simţiţi că asupra dumneavoastră se fac presiuni, rezistaţi-le! Nu uitaţi că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcţie de decizie, pe când legea şi Constituţia sunt deasupra oricărui partizanat politic. Vă doresc mult succes și am convingerea că vă veți alătura unui corp de profesioniști care este permanent ghidat de reperele legalității, echității și responsabilității! Felicitări!", și-a încheiat șeful statului alocuțiunea.