Investitorii americani, avertisment dur pentru guvernul care se laudă numai cu lapte și miere

Thursday, 15 November 2018, 12:11 Sursă: REALITATEA.NET

AmCham Romania( Camera de Comerţ Americană în România) a atras atenţia, joi, asupra lipsei de investiţii private într-unul dintre principalii piloni strategici ai economiei - domeniul generării energiei electrice, şi avertizează că securitatea energetică a României poate fi afectată.

Adaugă părerea ta

”Practic, în ultimii ani investiţiile private în acest sector s-au diminuat dramatic până aproape de zero. Parcul de generare a energiei electrice din surse convenţionale în România este îmbătrânit şi are nevoie de investiţii masive de capital. Importante capacităţi instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislaţia europeană de mediu sau performanţă economică”, se arată în comunicat.

”(...)Acest blocaj poate genera ameninţări la adresa securităţii energetice a României, în condiţiile în care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiză de fezabilitate la punerea în funcţiune depăşeşte valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare în propunerea de strategie energetică a României necesită peste 5 ani între momentul deciziei de investire şi momentul punerii în funcţiune”, se mai arată în comunicat.

În ultimii ani, AmCham a transmis semnale legate de efectele negative ale unor prevederi din legislaţia primară, care practic au descurajat aproape în totalitate investiţiile private şi intenţiile unor instituţii financiare de a sprijini asemenea investiţii.