Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Programul guvernamental „Investeşte în Tine”, o catastrofă, consideră oamenii de afaceri

Tuesday, 23 October 2018, 19:54 Sursă: REALITATEA.NET

„(Programul «Investeşte în Tine» – n.red.) este o catastrofă care ar fi trebuit evitată de mult timp sau abrogată. Este o părere personală: astfel de programe în care fiecare ia nişte bani şi face ce vrea, fără să existe nişte priorităţi şi nişte direcţii clare, sunt bani irosiţi. Aşa cum vedem pe tot felul de chestiuni, inclusiv în oraşul Bucureşti, unde sunt plimbaţi pensionarii nu în România, ci în Grecia, pe banii publici”, a afirmat Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines, grup cu activităţi în turism şi transporturi, şi preşedintele AHK România (Camera de Comerţ Româno-Germană), într-o conferinţă de presă organizată marţi de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Adela Jansen, HR Executive Director al BRD Groupe Societe Generale şi coordonatorul CDR, a completat că partea de birocraţie a acestui program ar trebui simplificată.

„Legat de Programul «Investeşte în Tine», temerea noastră cea mai mare este ca aceste împrumuturi să nu le ofere universităţilor sau celorlalte instituţii de învăţământ motiv pentru creşterea taxelor pentru studenţi, pentru că atunci nu şi-ar mai atinge scopul şi obiectivul. Dacă ar exista un set de criterii sau nişte indicatori cum să fie utilizaţi acei bani poate că ar fi o idee bună”, a spus Alin Grigore, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, precum şi CEO şi fondator al Clubul Român pentru Volunturism.

Începând de luni, 15 octombrie, persoanele fizice de vârstă activă pot solicita credite fără dobândă, care sunt garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - FNGCIMM SA-IFN. Pentru acest an, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise de Fond este de 600 de milioane de lei.

Beneficiarii acestui program sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 şi 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Valoarea creditului pentru tinerii între 16 şi 26 de ani este de maximum 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Începând din 15 octombrie, programul este operaţional prin intermediul CEC Bank, alte bănci fiind interesate să participe. Garantia oferită de FNGCIMM în numele şi contul statului este de 80% din valoarea creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi orice alte costuri generate de participarea la program adiacente creditului.Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL