Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Inventatorul sângelui artificial, cel mai tânăr clujean care a primit titlul de "Senior al cetății"

Monday, 24 February 2014, 10:17 Sursă: REALITATEA.NET

Tânărul cercetător a primit duminică seară titlul din mâna fostului său profesor și îndrumător de doctorat, Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

Radu Silaghi-Dumitrescu a criticat, pe scenă, societatea civilă pentru că nesocotește îndrumările lansate de Academia Română, despre care a spus că este un for ce are tocmai această menire, de a lansa idei care să ducă la dezvoltarea societății.

"Ignorăm atât de mult ceea ce spune această instituție. Din partea politicienilor poate că este de înțeles, dar din punct de vedere al societății civile este de neiertat", a afirmat Radu Silaghi-Dumitrescu.

El a declarat presei, după coborârea de pe scenă, că nivelul finanțării necesar cercetărilor pe care le face de câțiva ani pentru crearea sângelui artificial a ajuns în prezent insuficient.

ROMÂNII care ar fi putut lua NOBELUL AU RĂMAS FĂRĂ FINANŢARE, deşi CERCETAREA E PRIORITATE NAŢIONALĂ

"Mai avem de lucru un an sau doi, nu știu cum, nu știu cu ce fonduri, dar noi o să le facem. Nu suntem aici să ne plângem, ci să rezolvăm probleme. Vom avea sângele artificial, făcut de noi sau de alții, dar ne vom strădui să îl avem. Noi avem datoria să încercăm", a spus Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, în toamna anului trecut Ministerul Cercetării a deschis, "sub efectul presiunii mediatice", o linie de finanțare specială pentru acest proiect.

"Deocamdată nu avem fizic niciun fond, dar avem promisiuni că vor veni în continuare pe acea linie deschisă de minister. Există greutăți, puteți să-i întrebați pe toți cercetătorii din România, din ianuarie până în aprilie pur și simplu nu există bani. În fiecare an aproape. Nu are rost să insistăm. Suntem doar pe dorința noastră de a lucra. Noi ne facem treaba așa cum putem", a afirmat cercetătorul.

Întrebat din ce bani continuă acum cercetările și dacă sunt nevoiți să suporte unele cheltuieli din buzunarul propriu, Silaghi-Dumitrescu a declarat "li s-a întâmplat și așa ceva".

El a precizat că în prezent mai există materiale pe stoc cu care se lucrează, dar condițiile afectează ritmul cercetării.

"Materiale mai avem rămase pe stoc, mai împrumutăm uneori, dar toate acestea merg foarte încet, toate acestea sunt improvizații și sunt motivul pentru care, spuneam de mai multe ori, este foarte posibil să vă pună sângele artificial pe masă altcineva și nu noi", a spus cercetătorul.

Silaghi-Dumitrescu a afirmat că ar mai fi nevoie de un milion de lei, bani care ar putea asigura funcționarea proiectului pentru încă un an și jumătate, cât consideră el că este necesar pentru a ajunge la un rezultat.

Cercetătorul clujean Radu Silagi-Dumitrescu studiază de șase ani o metodă prin care să creeze sânge artificial, ce ar putea fi folosit în special în medicina de urgență, pentru recuperarea acelor pacienți care suferă grave pierderi de sânge, cum ar fi cele provocate de accidente. Recent, el a declarat că a ajuns la rezultate încurajatoare și că speră ca într-un an sau doi să poată livra un produs cu care medicii să poată lucra în încercarea lor de a salva vieți omenești.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL