Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Îngrijorător. Ce se întâmplă cu 94% dintre copiii români dispăruți

Monday, 25 May 2015, 17:21 Sursă: AGERPRES

Potrivit unui comunicat transmis luni presei, în peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruți în ultimul an, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1.085 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, se arată în comunicatul de presă. Majoritatea acestora, respectiv 3.733, au fost găsiți în aceeași perioadă menționată mai sus — 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1.093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.511 dintre cei mai mari de 14 ani.

În calitate de membru al Federației Europene pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual, Salvați Copiii România a organizat luni workshop-ul "Identificarea copiilor cu risc de dispariții voluntare și exploatare — Cum putem preveni și interveni asupra consecințelor acestui fenomen".

Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual, procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic — de 51%. Majoritatea sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Salvați Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii școlari pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc.

Ca în fiecare an, campanii de informare se desfășoară, la nivel național, în Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș, Dolj, Brașov, Neamț, Vaslui, Hunedoara, Caraș-Severin, Argeș, Constanța, în școli și licee și constau în workshop-uri cu părinți, profesori și copii, campanii stradale și campanii interactive de informare prin forumuri. Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii să conștientizeze riscurile asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și de a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Salvați Copiii România organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, activități de informare a elevilor, părinților, profesorilor și opiniei publice.

Din 1983 ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți, iar la nivel mondial sunt organizate acțiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declarați dispăruți în întreaga lume.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL