Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul Jean Castex a fost anunțat. Roxana Mărăcineanu rămâne și în noul Cabinet

Monday, 06 July 2020, 23:25 Sursă: realitatea.net

 

Jean Castex, noul prim-ministru al Franței, este înalt funcționar public, este cel care a coordonat planul de ieșire din carantină a francezilor după epidemia de coronavirus.

Este al treilea guvern din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron. La începutul mandatului președintelui, acum trei ani, premierul Philippe a fost menținut în post la fiecare remaniere, în timp ce 17 miniștri au plecat din echipele sale succesive, potrivit Radio France Internationale. Titularii de la mai multe ministere cheie din noul guvern francez condus de Jean Castex au fost schimbaţi, între care cei de la Interne şi Tranziţie ecologică, a anunţat luni secretarul general al preşedinţiei Alexis Kohler.

Noul guvern francez are 16 miniştri şi 15 miniştri-delegaţi.

Printre prioritățile imediate ale noii echipe conduse de Jean Castex sunt găsirea unei ieşiri din criza sanitară, atenuarea crizei economice, relansarea negocierilor cu sindícatele asupra reformei pensiilor.

Componenţa primului Cabinet Jean Castex:

Gérald Darmanin este noul Ministru de Interne, în locul lui Christophe Castaner. Fostul ministru al Conturilor Publice Gérald Darmanin preia portofoliul Internelor într-un moment în care justiţia a decis reluarea investigaţiilor existente pe numele lui, privind acuzaţiile de viol, hărţuire sexuală şi abuz de încredere, fapte pe care le-ar fi comis în 2009, mai notează RFI.

Jean-Yves Le Drian îşi menţine portofoliul la Externe.

Florence Parly rămâne la conducerea Ministerului Armatelor.

Deputata Barbara Pompili a fost numită la şefia Ministerului pentru Tranziţie Ecologică în locul lui Elisabeth Borne care preia portofoliul Muncii. După cei trei ani la şefia Ministerului Muncii, Muriel Pénicaud îi lasă şantierele cele mai grele, în plan social , în condiţiile în care se aşteaptă ca şomajul să explodeze în lunile următoare.

Olivier Véran rămâne Ministru al Sănătăţii.

Avocatul Eric Dupond-Moretti va conduce Ministerul Justiţiei.

Bruno Le Maire rămâne la şefia Ministerului Economiei şi Finanţelor.

La Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului se află Jean-Michel Blanquer, astfel că Roxana Mărăcineanu, din ministru plin în Cabinetul Edouard Philippe devine ministru delegat în Cabinetul Castex. A fost numită ministru delegat pentru Sport. Campioană mondială la 200 metri spate în 1998 şi vicecampioană olimpică în 2000, reprezentând Franţa, Roxana Mărăcineanu a fost numită, la 4 septembrie 2019, ministru al Sporturilor în locul Laurei Flessel, fostă campioană olimpică la scrimă, care a demisionat din motive personale. Ea era ministru în prima echipă a guvernului lui Edouard Philippe din 17 mai 2017.

La Ministerul Agriculturii a fost numit Julien Denormandie.

Frédérique Vidal rămâne ministru al Invăţământului Superior, Cercetare şi Inovaţie.

Amélie de Montchalin este ministru pentru Funcţia Publică.

Sébastien Lecornu va conduce Ministerul pentru Teritoriile franceze de peste mări.  

Jacqueline Gourault a fost numită ministru pentru Coeziunea Teritoriilor.  

Elisabeth Moreno a fost numită ministru delegat pentru egalitatea între femei şi bărbaţi. 

Fostul ministru al Culturii, Franck Riester a fost numit ministru delegat pentru Comerţ exterior iar Roselyne Bachelot va conduce portofoliul Culturii.

Marc Fesneau este ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Gabriel Attal, până acum secretar de stat pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale şi a Tineretului o înlocuieşte pe Sibeth Ndiaye în postul de purtător de cuvânt al guvernului.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL