Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fiul lor se îngrășa constant, fără motiv. La medic, părinții au aflat un diagnostic devastator

Saturday, 08 July 2017, 13:28 Sursă: REALITATEA.NET

Imaginați-vă că aveți un mod de viață sănătos și, totuși, adăugați în mod constant în greutate. Acesta este coșmarul pe care îl trăiește un băiețel de 8 ani, din Malta, pe nume Jake Vella. În 2015, pe când avea doar 6 ani, corpul său a suferit o transformare șocantă: în doar 6 luni, a adăugat în greutate aproape 10 kg, în ciuda faptului că băiatul avea un regim alimentar sănătos. Ce se întâmpla?

Părinții lui au încercat totul – s-au asigurat că băiatul are o alimentație echilibrată și face suficientă mișcare – dar, în loc să piardă în greutate, el continua să se îngrașe. Până în momentul în care, Marouska, mama băiatului, a citit pe internet despre o fată cu o problemă similară. Fata respectivă suferea de o maladie hormonală numită ROHHAD, și simptomele pe care le manifesta ea coincideau întocmai cu cele ale lui Jake. La puțin timp, medicii au confirmat diagnosticul și în cazul băiețelului.

Obezitatea cu progresie rapidă, disfuncție hipotalamică, hipoventilație și dereglare autonomă (ROHHAD) este o afecțiune rară, cu doar aproximativ 100 de cazuri diagnosticate până acum. În prezent, doar 75 de persoane suferă de această maladie, ce afectează acea zonă a sistemului nervos central ce răspunde de controlul sistemului endocrin și acțiunile involuntare, cauzând creșterea incontrolabilă în greutate și incapacitatea de reglare a temperaturii corporale. Bolnavii, de asemenea, au un ritm cardiac redus și dificultăți de respirație.

Din păcate, această boală este considerată până în prezent ca fiind incurabilă și chiar fatală. Nu există nici o persoană care, fiind diagnosticată astfel, să fi trăit mai mult de 20 de ani. Pe lângă aceasta, maladia mai cauzează dezvoltarea tumorilor în organism, și Jake are deja o tumoare la spate. Acest diagnostic a fost o grea lovitură pentru părinții băiețelului, însă ei sunt determinați să facă tot posibilul pentru a-l salva pe Jake.

Ce face Jake între timp? Alergare triatlon, desigur! Exact: Jake se antrenează din greu de trei ori pe săptămână și respectă cu strictețe o dietă sănătoasă. ”Triatlonul îl ajută pe Jake să-și mențină tonusul și să fie activ. Îi face bine pentru starea lui de sănătate, dar totodată îi permite să socializeze cu alți copii. Jake are o viață normală, merge la școală, cântă la tobe. Dar trebuie să fie foarte precaut să nu se îmbolnăvească, iar noi ne facem griji, pentru că o simplă răceală ar putea da complicații”, explică mama lui Jake.

sursa


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL