Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Familia Regală, documente inedite. Mesajul Regelui Mihai, cu o lună înainte de Revoluția din `89

Tuesday, 28 November 2017, 13:33 Sursă: REALITATEA.NET

Este pentru a patra oară când BCU Cluj organizează o expoziție tematică dedicată Casei Regale a României. Expoziția de față cuprinde documente și obiecte diverse din Colecțiile Speciale, care provin din diferite fonduri personale: Hossu - Longhin, Mite Kremnitz, Mircea Ioanițiu, Rațiu Tilea și Dan Culcer. 

În prima parte sunt prezentate fotografii, desene și ilustrate din epocă, de la începuturile regalității din România până la domnia regelui Mihai I, care reflectă viața personală și viața de familie, cuprinzând  și imagini ale reședințelor regale. 

De asemenea, expoziția are și un segment dedicat evenimentelor politice importante din viața Casei Regale: războaiele purtate de regii României, festivitatea de încoronare, vizite oficiale. 

În cadrul expoziției mai pot fi văzute și materiale cu caracter propagandistic, mai exact o serie de litografii, decorații, monede, bancnote menite să contureze imaginea casei regale în mentalul colectiv. 

Scrisorile Regelui Mihai către Mircea Ioanițiu, apropiat al Casei Regale

Cei pasionați de istoria monarhiei mai pot găsi aici și manuscrise personale și oficiale. „Expoziția încearcă să ilustreze viața familiei regale de la Carol I până la Regele Mihai și post `47, mai ales prin vizitele pe care membri ai Familiei Regale le-au avut la Cluj. Dincolo de fondul Mite Kremnitz mai este un fond important care a ajuns la noi în anii 90, fondul Ioanițiu. Ioanițiu a fost într-o relație apropiată cu Casa Regală și multe documente din anii `40, chiar și după al II-lea Război Mondial se găsesc aici și pot fi văzute în expoziție. De asemenea, avem o colecție destul de importantă din perioada lui Carol al II-lea, unde pot fi văzute câteva elemente ale propagandei prin care se încearcă impunerea regimului”, a declarat pentru Realitatea.net, directorul adjunct al BCU Cluj, Ionuț Costea.

De asemenea, Ionuț Costea a mai spus că în cadrul expoziției mai pot fi văzute și fotografiile care  ilustrează prezența membrilor Familiei Regale, în contexte sensibile, referindu-se la anii 1990. „Expoziția prezintă o fațetă a Casei Regale mai puțin cunoscută și eliberată de ideologia manualelor din epoca comunistă”, a declarat directorul adjunct al BCU pentru Realitatea.net. 

Ce scria Regele Mihai, cu o lună înaintea Revoluției din 1989 

Unul dintre documentele prezentate în cadrul expoziției este și o scrisoare a Regelui Mihai adresată lui Mircea Ioanițiu, chiar înainte de Revoluția din 89.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL