Execuţia bugetară pe primele două luni, statul consumă mai mult decât câştigă

Monday, 01 April 2019, 16:22 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

În termeni nominali, deficitul a fost de 5,2 miliarde lei, faţă de 5,5 miliarde de lei, cât a fost aul trecut. Practic, este al doilea an în care statul este pe minus încă de la începutul anului, în condiţiile în care în anii precedenţi statul era pe excedent, chiar la finalul primului trimestru. De exemplu, în 2017 excedentul după trei luni era de 1,5 miliarde de lei, în 2016 a fost de 3 miliarde, iar în 2015 de 4,5 miliarde de lei.  

Explicaţia modificării dinamicii execuţiei în ultimii ani este creşterea cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială, în condiţiile în care sursele de venituri bugetare nu au avut o creştere comparabilă.

Faţă de 2017, veniturile bugetului general au fost cu 10,4% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Principalele motoare ale creşterii au fost încasările din accize (+22,2%), contribuții de asigurări (+27%), TVA (+14,1) şi încasările din impozite și taxe pe proprietate cu 11,3%. 

De cealaltă parte, faţă de anul trecut au scăzut încasările din impozitul pe salarii și venit cu 25,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. 

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 2,4 miliarde lei. 

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt mai mari cu 8,6% 

După primele două luni ale anului, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 51,9 miliarde lei.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,2% mai mari față de cele realizate în primele două luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,5% față de primele două luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. 

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15,7%. 

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 18%, fiind influențate, în special ca urmare a majorării valorii punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018 şi a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 1,6 miliarde lei.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri