Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dosarul Mineriadei: Pavel Abraham, audiat la Parchetul General

Friday, 19 August 2016, 12:03 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unor surse, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au citat mai multe persoane pentru audieri, printre acestea fiind şi Pavel Abraham, fost director al Direcţiei Cercetări Penale din Inspectoratul General al Poliţiei, potrivit news.ro.

În iunie 1990, Pavel Abraham era adjunctul comandantului Şcolii de Ofiţeri de Poliţie din Băneasa, de unde au fost trimişi aproximativ o sută de militari, în 13 iunie, în Piaţa Universităţii, să intervină, alături de alţi militari, conduşi de generalul Diamandescu, atunci fiind reţinute şi bătute mai multe persoane.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au audiat, în cadrul actelor procedurale desfăşurate în perioada 15 februarie – 7 iulie, şapte suspecţi, 455 de persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în iulie a fost audiat la PICCJ fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de suspect. Iliescu a fost pus sub acuzare în octombrie 2015, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, din iunie 1990 , soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost audiat tot în luna iulie, în dosarul Mineriadei. Virgil Măgureanu a fost director al Serviciului Român de Informaţii din 26 martie 1990 până la 25 aprilie 1997, când a demisionat.

Prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

În dosarul Mineriadei a fost deja începută urmărirea penală, din octombrie 2015, pe numele mai multor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu şi alţii au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.

Procurorii PICCJ i-au adus la cunoştinţă lui Ion Iliescu, în octombrie 2015, că este urmărit penal pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, stabilind atunci ca fostul preşedinte să fie din nou citat pentru a da declaraţii.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL