Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Diplomații ruși expulzați din Moldova ar fi recrutat luptători

Tuesday, 13 June 2017, 18:10 Sursă: REALITATEA.NET

Moldova, un fost stat sovietic care a fost mult timp subiectul unei lupte pentru influența dintre Rusia și Occident, a expulzat diplomații în 29 mai.

Decizia nu a fost explicată, premierul Pavel Filip spunând doar că guvernul său a avut " motive bune“. Potrivit surselor, care sunt familiarizate cu acest caz, cei cinci au fost eliminați din cauza presupuselor lor activități de ofițeri sub acoperire, în colaborare cu agenția de informații militare rusești, GRU.

Ei au spus că oficialii moldoveni credeau că rușii recrutează luptători din Găgăuzia, o regiune autonomă sudică ce găzduiește o populațe etnică turcică pro-rusă, care se opune unei integrări mai strânse cu Uniunea Europeană.

Sursa provenind din guvernul moldovean și sursele diplomatice de la Chișinău au vorbit cu condiția anonimatului având în vedere sensibilitatea acestei probleme. Nu au menționat cum se presupune că rușii au recrutat luptătorii, câți au fost recrutați sau motivul recrutării lor.

Agenția Reuters, care a avut exclusivitate asupra acestor informații, nu a putut verifica independent afirmațiile referitoare la activitățile celor cinci ruși.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigory Karasin, a descris acuzațiile drept „bârfe inutile”, spunând că nu au fost susținute de dovezi.

„Cineva încearcă în mod deliberat să genereze un val de propagandă. Oamenii (diplomații) și-au îndeplinit îndatoririle oficiale în scris”, a declarat Karasin, citat de agenția de știri RIA.

Ministerul rus al Apărării nu a dat răspuns la solicitările mass media.

Întrebat de Reuters dacă cei cinci ruși erau ofițeri ai GRU, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe din Moldova a declarat că aceștia sunt diplomați, dar a refuzat să comenteze pe larg.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL