Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum a izbucnit focul în Colectiv. Un client al clubului dezvăluie ce a provocat tragedia

Monday, 02 November 2015, 15:06 Sursă: REALITATEA.NET

„Vineri seara, nu aveam dispoziție și n-aș fi vrut să ies în club, dar le promisesem prietenilor că merg. Norocul nostru a fost că am ajuns târziu și am fost nevoiți să rămânem în dreptul intrării. Dacă aș fi ajuns mai devreme cu 10 minute, sunt conștient că aș fi avut timp să merg undeva la bar și aș fi putut ieși mai greu. Sunt foarte afectat de tot ceea ce s-a întâmplat”, a mărturisit tânărul pentru ziarulring.ro.

„Am intrat în club cu aproximativ cinci minute înainte să izbucnească focul. Artiștii își încheiaseră oarecum concertul și erau patru amărâte de pocnitori care se pun de obicei pe tort. Deci nu erau artificii pentru show-uri în aer liber, ci unele micuțe. Două erau amplasate jos, în fața scenei, iar două erau pe stâlpi. Și le-au dat drumul... Nu erau puse să le aprinzi cu chibritul sau cu altceva, ci erau puse pe sistem și le-au aprins din buton.

Când le-au dat drumul, pentru că nu erau poziționate foarte bine, o scânteie a sărit pe unul dintre pilonii de susținere, înveliți în burete, și a luat foc buretele acela de pe stâlp. Flăcările au urcat rapid pe tavan și au cuprins tot clubul. Inițial, nici n-a fost foarte multă nebunie”, a continuat el.

„Problema a fost că responsabilii de la club probabil n-au avut habar și n-au făcut nimic, au lăsat totul pornit, n-au decuplat nimic. N-a fost explozie, n-a fost nimic, doar foc. La ieșire, lumea s-a călcat în picioare, și-au rupt tricourile, gecile ca să poată ieși afară. În club erau până în 400 de persoane. Buretele ars se scurgea de pe tavan și când pica pe tine, erai gata. De asta au fost atât de mulți oameni cu arsuri.

Pe mulți i-a prins pe hol. Am unul dintre prieteni, care a ieșit un pic mai târziu, ars pe braț și pe spate de la buretele topit fierbinte căzut de pe tavan. Cei care au murit înăuntru au murit din cauza aerului foarte cald și a fumului. De când am ieșit eu din club până s-a creat îmbulzeala a trecut doar un minut și ceva. Focul s-a extins destul de repede. Ieșeau oameni cu hainele în flăcări și am trăit clipe de groază când îmi cereau apă și nu aveam de unde să le dau”, mai spune tânărul care s-a aflat în Colectiv.

„Până au venit ambulanțele a durat. Noi ne-am panicat toți și am sunat la 112, spuneam același lucru: că sunt foarte mulți răniți. Inițial, au venit două ambulanțe și când au văzut, au rămas mască, au început să sune și să mai cheme. Nici după o oră nu erau scoși toți din club, ambulanțe nu erau îndeajuns... Pompierii veniți la fața locului n-au mai avut ce să stingă, că incendiul s-a stins de la sine. Mergeam destul de frecvent în acel club.

De la scenă până la ieșire e distanță destul de mare, mai mult de 100 de metri. Clubul era plin, nu se putea înainta ușor. Chiar dacă în acea seară intrarea a fost liberă, era la fel de multă lume ca de obicei. Și erau cam aceiași oameni, că ne cam știam între noi. Veniseră doar câțiva oameni din provincie special pentru concert.”, a cotinuat martorul ocular.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL