Corupţia, un fenomen generalizat în România, spun 40% dintre angajaţii marilor companii

Thursday, 11 June 2015, 13:26 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

4 din 10 angajaţi ai marilor companii din România consideră corupţia un fenomen generalizat în această țară. Astfel, practicile de dare şi luare de mită ar fi foarte extinse în mediul de afaceri local. În realitate, însă, percepția asupra corupției este mai redusă ăn România decât cea din Europa de Est în general, unde aceasta ajunge la 63%, potrivit unui studiu Ernst & Young.

Cu toate că fenomenul corupției este îngrijorător, dacă privim cu atenţie, realizăm că în Estul Europei percepţia generală privind corupţia este mai mare (63%), iar în ţările cu o dezvoltare-rapidă aceasta atinge 61%. Cu toate acestea, participanţii la studiu sunt mai optimişti în ceea ce priveşte măsurile anti-corupţie comparativ cu situaţia din ultimii doi ani, susține Laura Lică-Banu, senior manager în cadrul Ernst & Young (EY) România, citată de Mediafax.

Studiul EY "Fraud Survey", realizat, la nivel global, pe un eşantion de 3.800 de angajaţi din companii de mari dimensiuni, inclusiv din România, arată că managementul poate fi tentat să îşi asume riscuri pentru a accelera creşterea pe termen scurt.

În pofida acestui fapt, mediul de afaceri din România se mişcă în direcţia bună. Există un angajament mai serios din partea managementului companiilor pe linia comunicării politicilor anticorupţie. Răspunsurile demonstraeză că majoritatea companiilor conștientizează necesitatea de a adopta programe anti-corupţie şi de a monitoriza conflictele de interes.

 „Trebuie să continuăm să punem cărămizi pe această bază", a mai spus Lică-Banu.

58% dintre participanţii la studiu au menţionat că au fost adoptate politici anticorupţie de către companii sau că sunt conştienţi de existenţa acestora, jumătate dintre respondenţi consideră utile sesiunile de instruire anti-corupţie şi 52% spun că raportul transmis pe canalul de avertizare al companiilor este urmat de o acţiune a managementului împotriva celui care a încălcat regulile anticorupţie.

Deşi la nivel global nu toţi managerii comunică angajamentul lor de respectare a unor standarde înalte din punct de vedere etic, participanţii la studiul realizat în România sunt mult mai încrezători cu privire la deciziile de management. 51% dintre respondenţi subliniază faptul că managementul lor superior face dovada respectării unor standarde înalte din punct de vedere etic atunci când îşi gestionează afacerile.

"Studiul relevă clar încrederea că o procedură eficientă de conformitate şi un management corespunzător al riscurilor de fraudă şi corupţie vor asigura sustenabilitatea afacerii", apreciază Burcin Atakan, director executiv şi liderul departamentului de investigare a fraudelor al EY România.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL