Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a anunțat marți că Rusia nu are termene limită în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, pentru că „nazismul trebuie eliminat complet, altfel va renaște din nou”, notează agenția oficială rusă TASS, citând ziarul „Argumenty i Fakty”.
Nikolai Patrușev, fost director FSB, este unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, care a lucrat cu el și în KGB-ul sovietic. Analiștii politici îl văd ca unul dintre principalii consilieri apropiați ai lui Putin care îi alimentează retorica și fobia antioccidentală.
„Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi atinse. Nu se poate altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră.
Nu urmărim niciun termen limită.
Nazismul trebuie fie eradicat 100%, pentru că va ridica din nou capul peste câțiva ani și va lua o formă și mai urâtă”, a declarat Patrușev.
„Eliberând astăzi Ucraina de nazism, țara noastră urmărește aceleași obiective pe care le avea în 1945”, a subliniat înaltul oficial.
El a mai spus că Occidentul folosește Ucraina împotriva Rusiei, acuzații pe care le-a lansat și președintele rus Vladimir Putin pentru a justifica invazia în Ucraina.
„Scenariul ideal pentru întregul NATO, condus de Statele Unite, pare să fie un conflict fierbinte fără sfârșit”, a mai comentat Patrușev.
„De data aceasta, Marea Britanie și SUA susțin nazismul, fiind agresive în relațiile cu majoritatea țărilor. Oamenii din Occident nu-și vor scoate ochelarii de culoare trandafirie până când bătăușii ucraineni (naziști - n.red.) nu le vor invada străzile”, a comentat Patrușev îndoiala Occidentului privind existența naziștilor în Ucraina.
„Denazificarea înseamnă o gamă largă de măsuri”, a spus el referindu-se la Conferința de la Potsdam din 1945, când Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite au convenit să elimine militarismul german și nazismul. Pe lângă pedepsirea criminalilor naziști, aliații au anulat legile celui de-al Treilea Reich, care legalizau discriminarea pe baza rasei, etniei, limbii, religiei și opiniilor lor politice”, a mai spus Patrușev, adăugând că „doctrina nazistă” a fost, de asemenea, eliminată din programele școlare.