Circovii de iarnă. Tradiții și obiceiuri. Cine nu îi respectă vor atrage asupra lor vrăji și pagubă

Friday, 15 January 2016, 21:52, Sursă: REALITATEA.NET

În această perioadă, la loc de cinste se află Circovii de iarnă, celebrați cu fast, vreme de trei zile, între 15 și 18 ianuarie. Se spune despre Circovii aceștia că ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice, a viscolului, vârtejurilor, trăsnetelor și a altor fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube.

Potrivit tradiției populare, se crede că acum, la Circovii de iarnă, ar fi miezul iernii pastorale, care începe la Sâmedru și se încheie la Sângiorz. Sub denumirea de Circovii de iarna sunt cei patru sfinți celebrați în tradiția creștin-ortodoxă, Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril.

Antonie cel Mare este cel care alungă vrăjile și toate relele, cei care i se roagă fiind feriți de pericole. Tot el trimite ploaia pe pământ și ține seceta departe.

Dacă nu e respectat cum se cuvine, dă amețeli, dureri de cap și de stomac. Atanasie si Chiril sunt cei care țin ciuma departe de oameni. Cine nu le respectă ziua, pe 18 ianuarie, se va îmbolnăvi de ciumă. Nu se fac treburi casnice și nici nu se lucrează.

Femeile împart găini și turte preparate în casă, unse cu unt și presărate cu zahăr, sfințite mai întâi la biserică. În unele regiuni se face și colivă, care se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se crede că astfel sunt alungate duhurile rele.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage